Fra historien kjenner vi kjente navn som Marathon, Salamis og Termopylene. Idomeni har også klang av noe historisk og kan meget vel blir det. Men det er et slag med andre midler. Mediene vil gjerne ha det til at piggtrådgjerder og politi i opprørsmundur står for voldsmakten. Men de er selv representanter for krefter som ikke nøler med å bruke mennesker som brikker. Man kan si de gir et humanitetens skjær til en brutal business som truer med å senke europeiske velferdsstater og den sosiale freden.

Lenger øst utkjempes det rene militære slag. Man trenger ikke gå lenger enn til det østlige Tyrkia der Erdogans sikkerhetsstyrker fører regelrett krig mot den kurdiske sivilbefolkningen. Dvs offisielt er det mot PKK; men PKK er uadskillelige fra sivilbefolkningen, ergo behandler de militære alle som fiender.

Det er en krig vi hører lite om i Europa. Amerikanerne er flinkere.

Associated Press kom inn i byen Cizre 2. mars. Myndighetene innførte 24 timers portforbud 14. desember, først 11. februar erklærte de militære operasjoner for avsluttet.

Da AP besøkte byen så den slik ut:

cizre.02-03-2016

Det ligner på Gaza eller Syria, er det derfor vi ikke hører så mye om det? At en NATO-alliert oppfører seg som Assad eller «israelerne» forstyrrer det mentale kartet.

Cizre er ingen landsby. Det er en by på 132.000 innbyggere.

The town of 132,000 near the banks of the Tigris river and the borders of Syria and Iraq has been the worst hit in terms of the scale of the fighting and the casualty toll. The level of damage seen in some neighborhoods Wednesday evoked the early days of the war in neighboring Syria, with buildings gutted by shelling or partially collapsed.

The army says more than 600 Kurdish rebels were killed in Cizre. Human rights groups say 92 civilians were killed in the town during the military operation and another 171 bodies have been found since hostilities halted Feb. 11.

Da innbyggerne fikk vende tilbake, fikk de sjokk over ødeleggelsene, og bevisene på den brutale krigføringen, – etterlatte lik. Kjeller som var sprengt med mennesker i.

«Those who did this are not human,» said Cizre resident Serif Ozem. «What took place here is a second Kobani in a country that is supposed to be a democracy.»

..

Ozturk Turkdogan, who heads the Ankara-based Human Rights Association, said an additional 171 bodies had been retrieved from three basements in Cizre since Turkey declared the battle over.

«We believe that these people were unarmed and civilians,» he told the AP.

Turkdogan also accused Turkish authorities of using the time between the end of security operations and the lifting of the curfew to destroy any evidence of wrongdoing.

«The basements were razed to the ground,» he said.

Portvokter til Europa

Det er potentaten som behandler sin egen befolkning slik som EU skal forhandle med om migrantstrømmen. Recep Tayyip Erdogan har truet med å åpne slusene. Det betyr at han også har makt til å stenge dem.

I helgen gikk Hellas og Tyrkia med på at NATO kan gå inn i deres farvann og Tyrkia sa det var villig til å ta tilbake migranter som var plukket opp i tyrkisk farvann. Tyrkisk kystvakt plukker noen opp og slipper dem løs etter noen timer eller dager, så de står fritt til å prøve igjen. Omfanget er beskjedent.

Vi har ikke sett ett eksempel på at NATO-skip med makt har tauet migrantbåter tilbake.

Hvorfor ikke?

Fordi heller ikke verdens sterkeste militæralliansen klarer å bestemme seg.

Den er like handlingslammet som nasjonale og overnasjonale politikere. Vestlige politikere spiddes av sine egne konvensjoner og rettigheter.

Politikere som Putin, Assad og Erdogan har ingen slike skrupler. De har dermed en stor fordel fremfor vestlige politikere med ømme maver/samvittighet.

Putin, Assad og Erdogan kan bruke det humanitære kortet til å presse Vesten, og de gjør det gjerne. I bakgrunnen står IS som truer Europa med terror i en skala som det hittil ikke har sett, hvis vi skal tro etterretningsadvarslene.

Akkurat nå står slaget ved Idomeni.

idomeni.wood.truck.mob

Foto: En lastebil er ankommet Idomeni med ved og lasten blir stormet av horden av unge menn. Det er disse scenene som skremmer europeerne. Hva gjør disse unge mennene når de blir frustrerte nok på et senere tidspunkt?

Ottomannerne tok Konstantinopel. De måtte gi opp å ta Wien. Nå kan de ta Europa. Erdogan kan pøse på med migranter, vel vitende om at de oversvømmer Hellas og bygger seg opp ved Idomeni. Nervene til EUs politikere blir stadig mer tynnslitte. Erdogan vet det. Han vet at han bare skal presse på, så vil de ryke.

Ifølge NATOs øverstkommanderende har Putin sammenfallende interesse med Erdogan når det gjelder å destabilisere Europa med migranter.

EU klarer ikke løfte blikket og se hva som skjer. Angela Merkel var nådeløs mot grekerne og tuktet den greske regjering til å gjøre det motsatte av hva den hadde lovet. Men hun klarer ikke være realpolitiker i møte med migrasjonen. Da blir hun moder Theresa. Forrige helg sa hun til ARD at hun aldri ville gå inn for en politikk som overlot byrden til ett land alene, Hellas. Det ville være u-europeisk. Alle måtte bidra. Dette sier Merkel selv om hun vet at det er helt urealistisk. I helgen kom høyreekstremister inn i den slovakiske nasjonalforsamlingen.

Menneskerettigheter og migrasjon er blitt en slagmark. Våre medier og politikere vil ikke forholde seg til at mennesker handler om sikkerhetsproblemer, økonomiske problem, kulturkonflikter og spenninger i et omfang vi ikke har opplevd. Det var disse sidene det interne UD-notatet forsøkte å forholde seg til.

Sammenhengene er opplagt for enhver med et minimum av historisk og politisk innsikt. Likevel fortsetter mediene å behandle det som skjer på havet og ved Idomeni kun som en humanitær lidelse, som kun kan ha én løsning: grensen må åpnes.

Det blir stadig tydeligere at det står sterke krefter bak som bruker migrantene som brikker.

Slaget ved Idomeni vil gå inn i historien. Utfallet vil få stor betydning for Europas skjebne.