Seniorrådgiver i Flyktninghjelpen Pål Nesse går i rette med Nina Hjerpset-Østlies mediekritikk i Aftenposten hos Aftenposten, og serverer i den forbindelse følgende resonnement:

Siden 77 prosent av asylsøkerne er syriske, irakiske eller afghanske borgere, og siden det pågår borgerkriger i Syria, Irak og Afghanistan, består disse rundt regnet tre fjerdedelene av reelle krigsflyktninger.

Den stilltiende forutsetningen i Nesses logikk, som tankeredskapets far Aristoteles sannsynligvis ville ha rynket på nesen av, er altså at krig i et land gjør alle landets borgere til reelle krigsflyktninger.

Dette må komme som en overraskelse f.eks. på Ghaith Abdul-Ahad, som i London Review of Books den 8. oktober 2015 rapporterte om følgende:

Migration is the topic of almost every conversation in the cafés of Baghdad and Damascus – in towns large and small across Syria and Iraq and beyond – along with the pros and cons of social aid given to migrants in different countries.

Er folk som sitter på kafé og vurderer sosialsystemer opp mot hverandre reelle krigsflyktninger? Nei, de er ikke det, og vi må konstatere at krig i et land ikke nødvendigvis gjør det livsfarlig å oppholde seg på hver eneste kvadratmeter i landet. Ny lærdom for noen, kanskje.

Det må også komme som en overraskelse på journalister hos den italienske avisen Avvenire, som har snakket med syrere i Kairo og Istanbul, hvor de hadde arbeidet i flere år, og som med krigen i hjemlandet så sitt snitt til å reise til Nord-Europa med en bra story i bagasjen.

Er bilmekanikere i Kairo eller oversetterinner i Istanbul reelle krigsflyktninger? Nei, de er ikke det, og vi må konstatere at endel mennesker bruker øyeblikkets forvirring til å jukse til seg fordeler. Ny lærdom for noen, kanskje.

Eller kanskje det handler om noe så enkelt som at det ikke er sannheten som er viktigst for flyktningelobbyen. Den er, som så mange andre (advokater, tolker, utleiere etc.), bukken som passer havresekken.