Vi kan se tilbake på et dramatisk år. Vi skulle gjerne sett at det nye blir mindre dramatisk, men det er det små utsikter til.

Hverken økonomi, migrasjon, integrering eller terror tilsier det.

Særlig på det økonomiske området ligger maktsentrum i Oslo langt etter. Statsministeren burde holdt en tale til nasjonen og fortalt at festen er over. En oljepris på under 40 dollar fatet betyr en helt annen økonomisk virkelighet. Vi har bare sett begynnelsen på ledigheten.

I denne situasjonen snakker godhetsapostlene entusiastisk om å sluse tusener av migranter inn på arbeidsmarkedet. Hvilket arbeidsmarked?

Virkelighetsflukten har hatt luft under vingene: Ny terminal på Gardermoen åpner i 2017. Hvilken optimisme tilsa at den skulle bygges? Og hvilken økonomisk klokskap? En gang førte myndighetene et regnskap over hvor mye vi la igjen ute. Kroner brukt ute var en krone mindre for norsk økonomi.  Nå kan valutakursene tukte norske forbrukere. Den carefree-holdningen som OSL representerer kan komme til å falme i 2016.

Noen ganger må man være partyspoiler. Siv Jensen kunne akslet rollen som den ansvarlige.

I det nye året ønsker vi oss mindre bullshit og mer ærlighet.

Det finnes mange kloke og smarte mennesker, men de ser ikke ut til å sitte i regjeringer. Folk i Vesten skulle gjerne hørt en leder som fortalte dem brutale sannheter. Folk er ikke så sarte som politikerne liker å tro. Eller dumme.

En kommentar fra lokale kioskinnehaver på morgenen: – Politikerne snakker som om de tror folk er dumme. De undervurderer dem.

Akkurat det vil vi trolig få se flere bevis på i 2016. Det finnes en oppdemmet frustrasjon blant folk i Vesten. Demokratiet skal være glad for at det dukker opp politikere som sier hva folk mener. Sylvi Listhaug fylte den rollen denne uken. I USA har Donald Trump gjort alle spådommer til skamme ved å vise null hensyn til politisk etikette. Han bryter regel på regel, og sier hva man ikke får si. Dette er politisk betydningsfullt. Norske medier forfaller til moralisering, slik de også moraliserer over sine lesere, som de glemmer er deres kunder.

Samfunnet vil, uansett hva Per Fugelli sier, bli mer brutalt. Det vil også ramme tilliten og dermed kjøpelysten til kundene av aviser og blader. Til slutt vil det også ramme NRK hvis Marienlyst fortsetter som propagandasentral for en ideologi som slår folk i hodet og forlanger betaling for det.

I Document vokser vi med årene. Vi lærer noe om rolleforståelse. At det å være presse er noe annet enn å være misjonærer. Vi korrigerer en ubalanse, men vi har ikke tenkt å bli predikanter på høyresiden.

Vi håper at leserne vil verdsette at vi er kritiske, og ikke blir megafoner. Da blir vi menighet.

I det nye året vil vi fortsette å fylle flere oppgaver enn vi kan makte. Det umulige er det mest utfordrende. Overmakt og mangel på fair play gjør at vi må anstrenge oss. Vi har ikke råd til å gjøre feilskjær.

Jeg håper at folk verdsetter jobben vi gjør. Vi får mange hyggelige tilbakemeldinger. Vi drukner også i tips, og la meg både takke og beklage at vi ikke rekker over mer enn en brøkdel. Noen ganger kan det gå ut over storyer som burde vært fortalt.

Vi håper at flere lesere vil støtte oss økonomisk i det nye året.

Er det én ting som har vært slående ved utgangen av året, så er det at mediene viser seg som de mest reaksjonære: De vil ikke lære, de vil ikke ta virkeligheten inn over seg. De forskrever seg på å late som om verden er en verden av igår, samtidig som de hyller en godhet og raushet – deres favorittord – som om det ikke er noen grense for hjerterom og husrom.

Vi stritter imot denne skjønnmalingen og hykleriet. Det er ikke det Norge vi kjenner, eller det som stiger frem. Sannheten er alltid å foretrekke, uansett hvor bitter den er.

Vi møter mange bra mennesker, både blant leserne og ellers i det daglige. Hvis det ikke var for alle hverdagsmenneskene ville Norge ikke gått rundt.

Document er en måte å gi stemme til det trauste og vanlige på. Den sunne fornuft,  folkelig vett og forstand. Vi tror at folk slett ikke er dumme, at de forstår ganske mye.

Folk er begynt å gjennomskue retorikken medier og den politiske klassen bruker. Det viser seg ved at de har fått sansen for det ironiske. De forstår dobbeltbetydninger. Det gir mange spennende muligheter i det nye året.

 

Mandag 4. januar har document en overraskelse til leserne. Det kommer til å skje flere spennende ting i det nye året. Vi trenger all den hjelp vi kan få. Uten dere er vi ingenting.

Vi skal gjøre vårt beste.

Det er vårt nyttårsløfte.

 

Godt nytt år!

2016