Innenriks

Hamar Arbeiderblads John Arne Holmlund skriver at det aldri vil bli satt opp et gjerde mellom asylmottaket på Brumund og barnehagen på nabotomta. Han går langt i å sammenligne et gjerde rundt et asylmottak med rasisme. Lokalbefolkningens krav på trygghet levnes ingen tanker.

Flyktninger: Det snakkes om å bygge et gjerde mellom et asylmottak og en barnehage i Brumund. Det kommer aldri til å skje.

Det blir ikke bygd et slikt gjerde. Erfaringene fra slutten av 80-tallet og begynnelsen av 90-tallet vil vi alltid måtte bære med oss. Folk i Brumund og i Brumunddal glemmer ikke så lett skammen som skyllet over lokalsamfunnet en vårdag i 1991.
Dette er historien om hvordan en avisreportasje i Aftenposten alene kunne utrette mer enn flere hundre avisartikler i lokalpressen.
—-

To uker etter den legendariske reportasjen kjøpte Ringsaker kommune en helsides annonse i Aftenposten. Aksjonen Brumunddal på nye veger var stiftet.
Det hindret likevel ikke det såkalte Brumunddalsslaget i 1991, men aksjonen var starten på en folkebevegelse MOT rasisme. Og de 800 spillerne i klubben min, Dala, spiller fortsatt med «Vend rasismen ryggen» på fotballtrøyene.
6. september 1991 møtte representanter fra kommunen kommunalminister Kjell Borgen. Ni millioner kroner ble bevilget de neste tre årene. Kampen var i gang. Kampen ble også vunnet – mye takket være det alt for sene vinnermålet signert Vetle Lid Larssen. h-a.no

Det faktum at vi er i en situasjon hvor lokalsamfunn blir påtvunget mange mennesker hvis identitet ingen kjenner,  skal nok helst feies under det velkjente teppet. Ute av syne. Ute av sinn.

Brumund

Barnehaven ligger ved siden av asylmottaket på Brumund.