Innenriks

Hva var det egentlig som skjedde i Seterveien barnehage på Setermoen i Troms?

I følge VG skal den angivelig psykisk ustabile asylsøkeren ha «tatt kontakt med ett eller flere barn».

Hos NRK Troms er fremstillingen endel mer urovekkende:

Politiet rykket ut til Seterveien barnehage mandag, da en mann hadde tatt seg inn på området og oppførte seg truende.

– Han hadde klatret over gjerdet og virket svært forvirret. De ansatte i barnehagen tok kontakt med han, og bestemte seg fort for å få ungene inn i bygget, forteller rådmann i Bardu kommune, Hege Walør Fagertun, til NRK.

– Da dette skjedde ble mannen mer utagerende, og han forsøkte å få tak i ett av barna, forteller Fagertun.

De ansatte og barna kom seg inn i barnehagen, og fikk låst døren. En av de ansatte ble igjen ute og forsøkte å holde kontroll på mannen.

– Hele situasjonen opplevdes svært truende. Politiet var på plass etter et par minutter, og fikk raskt kontroll på situasjonen, forteller rådmannen.

Hun er sikker på at situasjonen kunne blitt mer alvorlig dersom ikke politiet hadde vært så raskt på stedet som de var.

En politimann kommenterer at han var «veldig aggressiv». Kommunens kriseteam er involvert.

NRKs distriktskontor legger til at det var avisen Nordlys som først omtalte saken. Mot betaling kan man der få en vesentlig opplysning som de andre utelater:

– Han kom etter og prøvde å gripe en av ungene som ble holdt av en ansatt. Han prøvde å ta ungen i fra den ansatte, men det ble kjapt avverget, sier hun.

Han begrenset seg altså ikke til å «ta kontakt» med et barn, ei heller til simpelthen «å få tak i» det, som om det var uten tilsyn. Barnet var under oppsyn av en ansatt, og ble sågar holdt av denne ansatte, og mannen har forsøkt å frata vedkommende kontrollen over barnet. Det er altså tale om forsøk på kidnapping av et barn ved å gå fysisk til verks mot en offentlig tjenesteperson.

Rådmannen (hvorfor rådmannen?!) forteller også at han

prøvde også å rote ned i lomma til en av de ansatte,

samt at

en av de ansatte skal ha prøvd å snakke med mannen mens han sto utenfor, men han var ikke mulig å prate fornuft med.

Lederen ved asylmottaket opplyser at han

har vært involvert i litt småkjekling med andre beboere på mottaket, men ikke noe i nærheten av den episoden i dag.

Nei, det var jo betryggende. Så la oss ignorere slike signaler neste gang også – de forekommer vel mange hundre ganger daglig på asylmottak landet rundt.

Tildragelser som dette kan naturligvis ikke skje uten at noen bortforklarer det med svikt i psykiatrien. Til NRK Troms forteller psykologspasialist Karl Eldar Evang at man må følge opp bedre.

Andre begrenser seg til å presentere en skjønnmalt versjon. NTB-meldingen i Sunnmørsposten opplyser også at mannen «tok kontakt». Det er noe fascinerende ved ordbruken. Det å ta kontakt oppfattes ofte som noe positivt.

I forkortede versjoner av NTB-meldingen, som hos Avisen Agder har man like godt fjernet ordet «asylsøker» med det samme. En mann tok kontakt. Og ble arrestert. Fyll inn resten selv. Takk skal dere ha, journalister. Fortsett å underrapportere problemene med asylinvasjonen, men kom ikke og klag hvis begrepet «Lügenpresse» får en avlegger i Norge.