Kommentar

Alle som så bildet av Anton Lundin Petterson (21) i mørk «kostym» måtte tenke på bildet av Anders Behring på vei bort fra bilen utenfor regjeringsbygget, seks minutter før det smeller.

anton-pettersson

Vel er han Darth Vader, men det otäcka er sverdet og masken. Kronan var en öppen skole med en strøm av mennesker utenfra. Elevene reagerte ikke en gang på et ekte sverd.

breivik.hjelm.cctv

Det snakkes hele tiden om det «öppna samhället», og man mener åpen debatt. Men det som egentlig menes er at samfunnet skal fortsette å være åpen for alle typer mennesker. Men i et slikt samfunn reagerer ikke folk på det unormale, for det er ingenting lenger som er normalt. En mann kan spasere ned Grubbegata meed hjelm, visir og dragen pistol, uten at noen reagerer.

Noe av den samme aksept gjorde det mulig for Anton Lundin Petterson å spasere inn på Kronan med draget sverd.

Hvem og hvorfor?

Først sjokket ved nyheten: Angrep på en skole. Deretter spørsmålet: Hvem? I dagens Europa betyr det: innfødt eller innvandrer? Svaret dikterer reaksjonen. Allerede her skilles vannene. Det er bare noen uker siden Ikea-drapene. Men det er ingen i det offisielle Sverige som finner på å sammenligne reaksjonen på den «fasansfulle» hendelsen og Trollhättan. Mediene og politiet reagerte helt likt: De var «förtegna», utilpass, tilbakeholdende. De kunne ikke si noenting, selv ikke om ting som var opplagt at de måtte vite.

Statsminister Stefan Löfven opptrådte korrekt da han torsdag ikke ville spekulere i motiv, men overlate svaret til etterforskerne.

Natt til fredag har de allerede konkludert: Det var et rasistisk hatbrott. Bevis er «fynd» hjemme i hans bolig, filmer han har «likt» på youtube og facebook – filmer som glorifiserer Nazi-Tyskland, og det at han har likt Sverigedemokratene og deres forslag om folkeavstemning om innvandringen.

I svenske medier gjøres det ikke noe forsøk på å trekke noe skille mellom et lovlig politisk parti som er representert i Riksdagen, og voldelige høyreekstremister. Tvertom: Om noe så blir slektskapet og forbindelsen understreket.

Tricket

Aftonbladets TV har Birgitta Ohlsson fra Folkpartiet, tidligere EU-parlamentariker, i studio, sammen med Alex Bengtsson fra Expo. Det finnes ingen uenighet mellom dem. Bengtsson gjentar hvor sterk støtte Lundin Petterson har på nett. Hvor mange som hyller ham. Nå som han er død kommer det til å bli flere. Bengtsson sier Lundin Pettersson er en pojkrumsradikaler. Noen har gitt ham ideene, og det er disse han vil ha fokus på. Han ønsker sterkere kontroll med nettet, press på selskaper som Google og Facebook.

Bengtsson er eksplisitt: Etablerte politikere hevder nasjonalistiske standpunkt. De sier at Sverige er på vei mot undergangen. Dermed får personer som Lundin Petterson bevis på at de har rett. Andre sier at «noe må gjøres» og at ord ikke er nok. Det må handling til.

Vi kjenner argumentasjonsrekken fra Norge: Det er disse som tegner katastrofescenarier som bærer skylden.

Samme dag som dramaet utspiller seg på Kronan har Migrationsvärket lagt frem en prognose over hvor mange man tror vil komme til Sverige i år: 190.000.

Likevel er det ingen i studio eller mediene som finner på å tvile og spørre seg: Kanskje Sverige er på vei mot undergangen?

Man har laget en skinnoffentlighet i så lang tid at man har vennet seg til den og kan operere med informasjon som burde knuse ens egne premisser, uten at det gjøre det. En fortsetter uanfektet.

I dag morges var det en svensk statsviter som fortalte BBCs Newsday om det merkelige i at Sverige, det glänsande Sverige, har fått et rasistisk parti. Programlederen Alan Kasujja fra Uganda er helt på linje, han er promigrasjon og driver samme problemstilling, mot kreftene i Europa som holder igjen eller er mot. I neste sekund begynte professoren å snakke om at Sverige har mottatt rekordmange migranter. Så sa han noe som fikk meg til å spisse ører: Han sa stemningen i Sverige var meget spent. Han kunne aldri huske å ha opplevd maken. Han snakket som om dette var noe man merket på gaten.

Men ingen av dem fant på å koble «stemningen» og antallet med det som utspant seg på Kronan. Det er tabu. Det er to helt separate virkeligheter.

Man går i stedet til angrep på alle som forsøker å slå alarm og brennmerker dem med merkelapper som gjør dem sosialt og politisk spedalske.

Muren mellom skinnoffentligheten og virkeligheten må opprettholdes for enhver pris.

Den er allerede i ferd med å bli meget høy.

Det gode selskap har alliert seg med ekstreme krefter som er villig til å bruke politisk undertrykkelse som metoder. Da Alex Bengtsson fra Expo ble spurt om reaksjonene på Kronan på nett, svarte han at det er tre kategorier: De som hyller ham, de som sier dette er prisen for et for åpent samfunn, de som ser ham som en ensam galning som ikke har gjort noe politisk. – Men hvis en fra en minoritetsbefolkning stjeler en sykkel gjør de politikk av det, sa Bengtsson.

Det var en ekstrem uttalelse. IKEA-drapene ble ikke nevnt i debatten, men her gjør Bengtsson det motsatte: Han driver en type revisjonisme der IKEA-drapene forsvinner som politisk og sosial erfaring. Det er aggressivt og signaliserer at den organisasjon han representerer fører krig mot politiske motstandere de selv definerer som fiende. Sannheten betyr ingenting.

Sannheten er at Sverige begynner å bli et voldelig samfunn.

Det gir seg mange uttrykk. Når statsminister Stefan Löfven besøker Kronan blir han møtt med «ukvemsord» og spørsmålet om «varför», kunne NRKs unge utsendte berette. Det samme opplevde Löfven da han besøkte Hisingen utenfor Göteborg etter noen grufulle drap. Stemningen ble aggressiv.

Det er en fiendtlig holdning til symbolene på det offisielle Sverige, som gir seg utslag i angrep på ambulanser og brannbiler og selv busser og postbud. Det offisielle Sverige vil ikke forholde seg til denne fiendtligheten. Førstelinjeyrkene forsøker å si fra. Ambulansepersonell blir utslitt, det er en stor turnover. De opplever å bli angrepet når de forsøker å redde liv. Personell er strukket til bristepunktet. Nylig undertegnet 180 politi i Stockholm et brev der det sto at de snart ikke klarte mer: De rakk ikke spise og ikke en gang gå på toalettet.

Se seg i speilet

Det offisielle Sverige burde se seg selv i speilet. Hva ser de der?

11225161_111431859214431_6239528833478364797_n

Hva gikk fel for denne unge gutten. Han ser ikke akkurat ut som noen farlig nynazist. Hva var det som drev han i den retningen? Eller var disse symbolene uttrykk for noe annet og mer dypereliggende? Et rop om hjelp? Norske PST omtaler unge muslimer som blir forsøkt rekruttert til IS som «sårbare». Er ikke dette et ganske sårbart ansikt? Hvorfor er det så lite empati med en ung svensk gutt, og så mye for en ikke-svensk? vil mange svensker spørre seg.

mark.saliba.trippelmord.uppsala

Foto: I Uppsala ble Mark Saliba (23) torsdag dømt til livstid for trippeldrap:

Det var tidigt på morgonen den 7 mars i år som en joggare fann en död person i en bil som stod parkerad på Bävedalsvägen i Uddevalla. När polisen kom till platsen fann de ytterligare två personer döda i direkt anslutning till bilen.

Rawand Aziz, 22, Alaa Farraj, 21, och en 18-årig flicka var alla skjutna i huvudet. De två männen med flera skott även då de låg på marken. Kvinnan, som var flickvän till en av de mördade, sköts på mycket nära håll troligtvis för att hon bevittnat det hela. Expressen.se.

Man skal ikke ha fulgt Sverige særlig grundig for å se volden i det svenske samfunnet. Men de som fører den offentlige samtalen vil ikke snakke om den. Det er som de i stedet sier: «Bring it on», «la det skje», la alle komme til Sverige.

Birgitta Ohlsson sa Sverige må gjøre som Norge etter Utøya: Bevare åpenheten. Samtidig sa hun som Geir Lippestad at de radikale høyrekreftene er på fremmarsj i Europa: Hun nevnte siste EU-valg der partier som UKIP og Front National gikk frem. Det eneste som ifølge henne kjennetegnet Front National var antisemittisme, islamofobien og rasismen.

– Disse kreftene er ikke lengre marginaliserte, men preger den politiske samtalen, sa Ohlsson. Det innlysende spørsmål var da: Har vi råd til åpenheten?

Siden politikere som Ohlsson konsekvent nekter å snakke om årsaker står demoni igjen som forklaring. Politikk blir lik eksorsisme.

For ikke at noen skulle være i tvil la hun til at Sverigedemokratene har rasistiske røtter.

Når er det nok?

Hva gjør man da når pojkarna på gutterommene blir mentalt ødelagt av politikere som Jimmy Åkesson? Man forbyr dem helt enkelt. Kommentator i Expressen Lars Lindstrøm sier det ikke eksplisitt, men legger ballen klar til straffespark.

Men det här är så mycket mer än ett säkerhetsdilemma på skolorna. Det här kan vara resultatet av ett samhällsproblem av större mått. Terrorexperten Hans Brun säger till Expressen att om skoldådet ska räknas som en terrorattack finns det krav på att gärningen ska ha begåtts i politiskt syfte för att påverka allmänheten.

Om vi har en gärningsman som på sociala medier gillar bilder av nazisttrupper och Adolf Hitler ackompanjerad av tyska nationalsången, dokumentärer om nazisternas hemliga vapen varvat med tal av SD:s Jimmie Åkesson, vikingasånger och klipp om «pedofili inom islam» – då har vi ett terrorproblem.

Om vi har människor som hugger ned skolbarn med «fel» hudfärg, om vi har främlingsfientliga krafter som bränner ned nuvarande och blivande flyktingboenden, om dessa människor känner stöd från politiker som hetsar om att «ta tillbaka vårt land» – då har vi ett terrorproblem.

Den våldsamma retoriken från främlingsfientliga krafter, både i talarstolar och på de politiskt understödda hatsajterna på nätet, måste bekämpas. Nu räcker det. Det är nog nu.

expressen.lars.lindstrom

Sverige har en rekke ombud som har stor politisk makt, f.eks. hvis en lege eller arbeidsgiver sier nei til å henholdsvis behandle eller ansette noen som ikke vil ta en kvinne i hånden. Det er arbeidsgiver/lege som blir dømt.

Hvorfor ikke underlegge politikken samme renhetskrav? Man er så enige om hvem som er rene og urene. Hvorfor da ikke vedta det i lovs form og forby Sverigedemokratene? At dette trolig er Sveriges største parti for øyeblikket er et problem, men neppe uoverkommelig.

Slakt jødene!

Det finnes en enda mørkere side ved det offisielle Sverige: At jødehatet blomstrer. Mandag ble det holdt en demonstrasjon i Malmø der det ble ropt «slakt jødene». To riksdagsrepresentanter var til stede og de unnskyldte seg med at de ikke forsto arabisk.

malmo.slaughter.jews

Men man trenger ikke forstå arabisk for å forstå at de som arrangerer demonstrasjoner når jøder drepes i sine gater er en kategori mennesker man ikke skal blande seg med. Vi ser også de røde fanene, hammer og sigd. Men det er kanskje ikke et politisk problem?

Den israelske regjering tilkjennega for to dager siden at man nå klassifiserer den svenske regjering og dermed Sverige, som den mest Israel-fiendtlige i Europa. Det sier ikke så lite.

The Swedish government has not published a single condemnation of any of the attacks in the current terrorism wave Israel is experiencing, even though Israel has asked it to do so. Media coverage is also biased against Israel, and so are the Swedish church’s activities, which ostensibly deal with inter-religious affairs and not politics.

Israel’s Foreign Ministry has recently declared Sweden to be the most anti-Israeli European country.

Fiendtligheten gjennomsyrer det svenske samfunnet. Mediene fordreier begivenhetene:

«The Swedes’ tolerance toward terror attacks on Israel is horrifying,» said a high-ranking Foreign Ministry official.

The second thing raising ire in Israel is the regular anti-Israel coverage in Swedish media, which completely ignores Palestinian terrorism against Israelis. As far as the Swedish media is concerned, these attacks are at most perpetrated by «Palestinian militants», not terrorists.

The peak of this trend came at the beginning of October, when Swedish news agency TT reported the terrorist stabbing attack in which Nahmia Lavi and Aharon Bennett were murdered with the headline «Palestinian shot in Jerusalem». The Palestinian in question was, of course, 19-year-old terrorist Mohand Halabi.

At fiendtligheten ikke kun gjelder sosialister og miljøpartiet, kan avleses av at Israel inkludererer den svenske kirken i sin kritikk:

The third element is the Swedish church, which systematically works against Israel. The Swedish Theological Institute, run by the church, operates in Jerusalem, and instead of dealing with relations between Judaism and Christianity – as its mission statement dictates – it delves more and more into politics and the Israeli-Palestinian conflict.

The institute hosts Swedish anti-Israel activists, who come to the Palestinian territories to report on cases of Palestinian abuse. Israel has warned the institute about hosting blatant anti-Israeli activities, but was ignored. Ynetnews.com

Må bruke begge øynene

Hvis et samfunn skal forsvare seg må åpenheten være reell. Man kan ikke ha politiske standpunkt som tillater en form for vold og kaller det frigjøring.

Det finnes en sammenheng mellom brennmerking av all opposisjon i Sverige som opponerer mot en innvandring som er ute av kontroll, og toleransen for jødehat og islamisme.

Norge er ikke så ekstrem som Sverige, men er Sverige light.

Etter 22. juli spurte israelerne om ikke nordmenn nå forsto hva terror var. Norges ambassadør Svein Sevje svarte på vegne av utenriksminister Jonas Gahr Støre at Utøya og terror mot israelere ikke lot seg sammenligne. Det ene var høyreekstrem terror, det andre var en reaksjon på politisk undertrykkelse.

Den manglende erkjennelsen og gjenkjennelsen av når terror er terror, uansett hva den utgir seg for, er en type mental nedrustning som legger samfunnet åpen for angrep. Særlig når man stempler legitim politisk uenighet som illegitim og innfører meningskontroll og konsensus med formelle og uformelle sanksjoner.

Da lager man en ond sirkel. I Sverige finnes den nå i en rendyrket form og det er fare for at en hendelse som Trollhättan bare øker sentrifugalkraften.