Tavle

Shazia Sarwar skriver i VG om Facebook-gruppen «Refugees welcome to Norway». Den har nå 14 000 medlemmer. Massemobiliseringen for å hjelpe flyktninger skjer gjennom denne siden, men teller fortsatt kun hundrevis av hjelpere. Ikke tusenvis.

Moralen ser ut til å være: Velkommen til flyktninger. Arbeidet med å ta i mot dem får noen andre ta seg av .

welcome

Burde det ikke vært kjøttkaker eller fårikål eller noe annet norsk som vi ønsker å by på? 

Hundrevis av nordmenn har massemobilisert for å hjelpe flyktninger som nå ankommer Norge. Det varmer, i en ellers iskald flyktningedebatt.

—-

Mobiliseringen skjer gjennom Facebook-gruppen «Refugees welcome to Norway». For en uke siden var de rundt 300. Nå er de 14 000, og før uken er omme tipper jeg de nærmer seg 25 000. Engasjementet har spredd seg til hele landet. Ja, til og med til utlandet.

Meldingene lyder omtrent det samme: – Jeg vil hjelpe!

Engasjementet har spredd seg til utlandet? «Refugees welcome to Norway»? Kanskje noen i Norge burde starte gruppen «Refugees welcome to Poland»? Så kan vi jo se om polakkene hiver seg på.

I noen tiår har nordmenn flyttet fra områder hvor spesielt ikke-vestlige innvandrere bosetter seg. Kan noen virkelig tro at integreringen vil gå bedre nå? Shazia Sarwar gir ihvertfall uttrykk for slike tanker.

Vi kan ikke hjelpe alle. Men vi har vist at vi, svært mange av oss, slår armene rundt de som har klart å nå vår dørstokk. Jeg håper bare at vi ikke slipper taket rundt dem – når de blir våre naboer, når de sender jobbsøknader og når de leter etter bolig. Det er kanskje da de trenger oss mest. Og det er da den virkelige norske dugnaden begynner.

«De som har klart å nå vår dørstokk». De som hadde mest penger til å betale for smuglere får lottoutbetalingen: opphold i Norge.

Ved en kikk på gruppen via: https://www.facebook.com/groups/RefugeesWelcomeToNorway/, så finner vi at den i skrivende stund har 33.771 medlemmer. Av de siste 100 medlemmene er det 74 kvinner og 26 menn. Er det en indikasjon på at kvinner er mer engasjerte enn menn i å ta imot flyktninger?

VG/Shazia Sarwar