Nytt

Selskapet Respons Analyse har på vegne av Aftenposten, Bergens Tidende og Stavanger Aftenblad utført en ny meningsmåling for å avdekke hva innbyggerne i Norge mener om de 8000 syriske migrantene som Jonas Gahr Støre har ivret for å motta over en treårsperiode. Ifølge resultatet av meningsmålingen så stiller hele 63% seg positive til å ta imot 8000 syrere. Normalt så utføres denne type undersøkelse over telefon. Hvor mange har lyst til å si nei når de konfronteres med sin egen «mangel på godhet» av en oppringer fra Respons Analyse? Eller har vi resignert. Vi orker ikke å stritte imot lenger? Kommunevalget vil gi oss en bedre pekepinn. Eller kanskje neste partibarometer hvor Ap igjen har sunket enda et par prosent.

Uansett så er det klart at mediene har gjort jobben sin. Det er nesten ikke mulig å finne bilder av migranter fra Syria som ikke inneholder skrekkslagne eller gråtende barn. BBC greide til og med å kalle Middelhavet de måtte krysse fra Tyrkia for iskaldt. I juli! Mine egne tær anslo temperaturen til å være nærmere 30 grader for bare et par uker siden. Man ble knapt avkjølt.

Og nå er også Audun Lysbakken på vei ned til Hellas så han selv kan fortelle oss hvordan han deler ut tepper (eller solkrem? Mange klagde over at de ble solbrente) og vannflasker til de som tar smarttelefonene ut av forseglede plastposer før de tar en selfie en tidlig morgen på stranden på Kos hvor Tyrkias kyst anes bare 5.000 meter unna over det iskalde Middelhavet. Lysbakken er ingen nødhjelpsarbeider, med mindre man regner hans styring av SV med i den kategorien. Han er der kun for å skaffe seg sårt tiltrengt PR for et parti med et program som det norske folk ikke vil ha.

SSB beregnet at de opprinnelige 10000 migrantene (før det ble redusert til åtte tusen) ville koste 20 milliarder over en tiårsperiode. Hvorfor akkurat en tiårsperiode er benyttet som tidsbegrensning er usikkert. Tror kanskje SSB at de bare blir i Norge i ti år? Og hvorfor egentlig gi permanent oppholdstillatelse og norske pass? Er det ikke slik at politikerne mener at dette er en akutt krise? Eller er saken den at man har gitt opp Syria og forventer at dette blir en permanent del av en Islamsk Stat?

Det har også vært veldig stille om hvor mange det blir totalt etter at familiegjenforeninger har funnet sted. Vi kan ihvertfall helt klart fastslå at totalen ikke blir 8000.

8000 syria

Meningsmålingen har gitt Generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland, blod på tann. Ikke bare skal debatten nå knebles og avsluttes med argumentet «DET ER DETTE NORDMENN ØNSKER», men han benytter likegodt anledningen til frekt å foreslå at hjelpen må dobles over statsbudsjettet for 2016. Her gjelder det å smi mens jernet er varmt.  Egeland kan mye om nød. Han tjener tross alt bare litt over en million kroner. Utrolig hvor lønnsom nødhjelpsbransjen er for enkelte. Vinn-vinn, bare ikke for skattebetalerne.

- Nå må politikerne legge vekk diskusjonen om vi kan motta 8000 over tre år. Selvsagt kan, og må vi, det. Dette bør føre til at vi får en dreining i diskusjonen slik at vi heller kan snakke om hvordan vi, f.eks. i statsbudsjettet for neste år, kan se en helt annen og mye større innsats i regionen, sier Egeland.

Han sier at Norge i dag gir hjelp som på en eller annen måte når frem til 100.000 flyktninger.

- Det tallet bør dobles, gjennom statsbudsjett for 2016, sier Egeland.

Meningsmålingen viste, ikke overraskende, at det er store avvik mellom velgergruppene:

8000 syria1

Grafer med synkende «godhet» og økende realistisk tankegang.

Ingen av partilederne Aftenposten snakket med i går ville ta til orde for å øke antall Syria-flyktninger.

Nei, såå dumme er de ikke.

Skal vi vente til migrantene klarer å ta seg gjennom de følgende trygge landene: Tyrkia, Hellas, Kroatia, Serbia, Makedonia, Østerrike, Tyskland, Danmark og Sverige, eller skal vi likesågodt sende busser til grensen mellom Tyrkia og Syria og hente dem der? For det er vel ikke de som har mest penger og har betalt flest menneskesmuglere som skal premieres med livslangt opphold i Norge?

BT.no  Aftenposten (Stavanger Aftenblad la sitt innlegg bak en betalingsmur.)