Carl I. Hagen uttaler seg til Akers Avis Groruddalen om Oslos fremtid. Hagen bekymrer seg over den store veksten av innvandrere i Oslo. Bærekraften i utviklingen tenker ikke de andre politiske partiene på, mener Hagen.

-Jeg forstår ikke hva vi skal med den enorme innvandringsveksten. Det betyr at vi får flere som ikke er i jobb, flere sosialklienter og flere med lave inntekter. Det vil forverre kommuneøkonomien, sier en bekymret Carl I. Hagen til Akers Avis Groruddalen.

Han frykter at veksten vil gjøre det umulig for barnefamilier å bosette seg i Oslo.

– Vi kan ikke ta i mot flyktninger og kjøpe kommunale boliger til alle mann. Da tvinger vi hardt arbeidende familier til å flytte ut av byen, sier han, og fortsetter:

– I stedet for å se problemet velger de andre partiene å juble og si: «se, så populær Oslo er.» Det er ikke rart at folk kommer hit når de forventer å få regningene betalt av norske skattebetalere.

Ikke bare gjør innvandringsveksten det umulig for barnefamilier å bosette seg i Oslo, de flytter allerede ut av Oslo!

Hagen

Hva skal vi med den enorme innvandringsveksten?

Oslos finansbyråd, Eirik Lae Solberg (H) bestrider at befolkningsveksten er innvandringsdrevet:

– Ferske tall viser at den viktigste grunnen til befolkningsveksten er at kvinnene føder flere barn enn før. I fjor ble over 10.000 barn født i Oslo, mens innvandring utgjorde ca 7.000 personer. Veksten er sammensatt, men hovedgrunnen er at vi får flere barn, sier han.

Vi er litt usikre på hvor Eirik Lae Solberg har funnet disse tallene. Og ikke minst hvor ferske de er. Her er derimot noen helt ferske tall: Ifølge SSBs tall for 1. kvartal 2015 så hadde Oslo 2.359 fødte og 10.526 innflyttinger hvorav 3.867 var fra utlandet. Antall innflyttinger fra utlandet overstiger altså antall fødte i Oslo for første kvartal i 2015. Så nei, hovedgrunnen til veksten er ikke flere barnefødsler i Oslo. Dette beskrev vi mer utførlig i artikkelen Oslo blir en annen by: Vekst = segregering på alle nivåer

Det er ingen skyer på Eirik Lae Solbergs blå himmel:

Byrådets utgangspunkt er at minoritetsbefolkningen er en stor ressurs for byen. Jeg tør ikke tenke på hvordan byen skulle fungert dersom vi ikke hadde hatt innvandring.

—-

– Men det fører med seg noen utfordringer. Nyankomne kan ikke språket og de har det tøffere på arbeidsmarkedet. Hagen har rett at det er et problem hvis mange havner utenfor arbeidslivet. Men heldigvis ser vi at sysselsettingen øker i takt med botiden. Det viser at sysselsettingen fungerer, avslutter finansbyråden.

Oooh, der var den! Den gode gamle floskelen «utfordringer». Jøss, ble ikke den borte på 90-tallet, da? Sysselsettingen øker nok i takt med botiden, men for mange minoritetsgrupper så når den aldri opp til nordmenns sysselsettingsgrad, som jo samfunnet med dertilhørende finanser er bygget på. Og dermed går det stadig litt nedover.

Akers Avis Groruddalen melder forøvrig at Oslo kommune får en toppkarakter:

Oslo kommune har fått full score i siste kredittvurdering. Det skjer åttende år på rad.

Standard & Poor´s som står bak vurderingen ser noen skjær i sjøen som følge av byutviklingen i hovedstaden. Oslo låner penger for å legge til rette for befolkningsveksten.

–S&P påpeker at økende bruk av lån for å finansiere investeringer stiller høye krav til budsjettdisiplin og ansvarlighet.

La oss samtidig minne om at Oslo har Norges laveste produktivitetsvekst. Hagen har rett, det er all grunn til å være bekymret for Oslos fremtid.

 

Akers Avis Groruddalens papirutgave 3. juni. Artikkelen kan dukke opp her en av de nærmeste dagene groruddalen.no.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂