Sakset/Fra hofta

Først var det Fredrik Skavlans intervju med Jimmy Åkesson. Så var det VGTV som fant ut av sjikane av leserne på direkten kunne være god underholdning.

Begge har noe til felles: Forakt for mennesker og en følelse av egen suverenitet.

Kombinasjonen av disse to gjør at opionen vender seg mot både NRK og VG.

George Gooding kommenterer den offentlige uthengningen i en kommentar i Aftenposten.

vgtv.mads.andersen

VGTVs Mads Andersen kunne gjort en good story av ideen, hvis han hadde tatt seg bryet med å snakke med de oppringte.

Når Andersen derimot gjør dette direkte på TV, uten å forberede kvinnen på hva hun skulle være med på, ved å navngi henne, ved ikke å avklare det første spørsmålet på forhånd (som er helt vanlig i TV-intervjuer), er det kun ett tilsynelatende formål:

Å henge henne ut for den skuelystne mobben i en offentlig gapestokk. En straff for å ha sagt det som ikke skal sies. Gjøre et eksempel av henne. Skaffe VGTV oppmerksomhet og klikk.

Redaktør Torry Pedersen oppga i Ukeslutt lørdag to motiver for å ringe opp leserne på direkten: Å debattere meningene, og blottlegge dem. Det virket ikke som han selv forsto at det var to helt forskjellige motiv.

Det siste – oppdragerfunksjonen, var det som slo igjennom. Mange pene mennesker synes de som utsettes, fortjener det.

Gooding mener VGTV flørter med mobben.

Økonomisk slitne medier har de siste årene våknet til hvor fantastisk effektiv denne digitale gapestokken er til å ile seg inn i samvittigheten og egoet til mobben.

Den kan mobiliseres til å utfordre de med makt – eller vendes mot enhver person man skulle ha lyst til å destruere.

På individplan fungerer uhengningen. Uheldige ytringer kan i dag forfølge et menneske resten av livet.

Google er mektigere enn noe Stasi:

Én lite gjennomtenkt kommentar på nettavisen – løftet frem og eksponert bredt – kan forfølge deg for resten av livet. Et raskt søk unna for alle – i hele verden.

Det nytter ikke lenger å flytte til neste by eller bli en del av mengden. For å slippe unna må du terminere din egen identitet – og håpe ingen klarer å koble den til din forrige.

Men Gooding er for pessimistisk på vegne av opinionen.

Skavlans intervju og VGTVs påfinn vitner om dårlig situasjonsfornemmelse. Det er de uthengte som vinner sympatien. Folk liker ikke å se trakassering for åpen skjerm. De vil ha fair play.

Folk merker seg selvsagt hvem det er som får juling. Det er ikke de med makt. Det er makten som pryler, og det er sjelden noen god anbefaling.

http://www.aftenposten.no/meninger/debatt/Gapestokken-er-tilbake-i-digital-form—og-mer-potent-enn-noen-gang-7998543.html