Sakset/Fra hofta

Påstander om at migrasjonsbølgen utnyttes for å smugle terrorister til Europa «er konstruert for å skape motsetninger i samfunnet,» sier leder av Finnmark SV Tommy Berg som reaksjon på at Frps gruppeleder i Finnmark fylkesting Claus Jørstad advarer mot norsk naivitet på dette punktet.

Ifølge iFinnmark er Berg kritisk til kildene for slike antydninger. Daily Express siterer NATO-sikkerhetssjef Jamie Shea på at IS prøver

å få terrorister inn i Vesten under dekke av på være flyktning.

Denne påstanden tar leder for Finnmark SV, Tommy Berg, med en klype salt.

– Daily Express er en tabloidavis. Og hva slags Nato-sjef er dette? Da er det merkelig at ikke Nato-ledelsen og Jens Stoltenberg selv har gått ut med dette. Claus Jørstad burde sjekke hvor kildene kommer ifra, og seriøsiteten i disse.

tommy-berg-finnmark-sv
Tommy Berg

Hva slags NATO-sjef det er tale om, kunne en hvilken som helst elleveåring ha funnet ut med Google, siden avisen oppgir hvilken konferanse han deltok ved, og konferansens nettsider har en profil på deltagerne. Men det kan virke som om det er et par ting Berg ikke vet eller tenker over.

Jamie Sheas advarsel ble nemlig også videre­formidlet av The Times. Nå abbonnerer kanskje ikke Tommy Berg på Englands kanskje viktigste avis, i den grad han inntar kvalitets­informasjon overhodet, men siden vi holder et høyt servicenivå her på Document, skal han få en helt gratis snarvei bak betalingsmuren via Google Cache:

Dr Jamie Shea, a NATO security chief, warned that IS was smuggling jihadists into Europe amid the large numbers of refugees fleeing Syria and the surrounding areas.

Og er det nå ellers sånn at alt som er sant og viktig i sikkerhets­sammenheng blir meddelt av organisasjoners toppledere med en ropert som er så kraftig at også Berg hører den? Neida, det finnes mange former for kommunikasjons­strategier, og det å la opplysninger sive ut ved konferanser eller direkte til betrodde journalister, er vanlig praksis – i alle fall utenfor Finnmark.

Når det er sagt, finnes det vitterlig mange kilder, også offisielle, til at ISIS og andre utnytter menneske­strømmen til det skisserte formålet.

Under et antiterror-toppmøte i London i januar advarte Italias utenriks­minister Paolo Gentiloni mot «betydelig risiko for infiltrasjon av terrorister blant innvandrere» og la til at sikkerhets­apparatet følger nøye med på dette. Blant de mange som har rapportert dette er Corriere della Sera, som er Italias «newspaper of record».

Eksakt samme advarsel kom fra hans forgjenger i utenriks­minister­stolen Emma Bonino et år tidligere, under et møte i Senatets utenrikskomité.

Blant millioner av flyktninger, hvorav mange er kvinner og barn, er det lett for en rekke helt andre personer å gjemme seg. Italia er et transittland, og hvor de sovende cellene ender opp er et europeisk problem.

Den 9. januar skrev Roma-avisen Il Messaggero følgende:

Infiltrasjon av ISIS blant migrantene som går i land på Sicilia, dette er oppsummeringen av en etterforskning igangsatt av påtale­myndigheten i Palermo. Ikke et hvilket som helst varsel i kjølvannet av mordene som har rystet Paris, Frankrike og hele verden, et varsel som slett ikke er uten grunnlag. Sicilianske statsadvokater arbeider uavbrutt med saken. En topphemmelig rapport utarbeidet av italiensk etterretning omtaler Sicilia som «innfallsport» for arabiske terrorister i Europa. Ifølge de hemmelige tjenestene skal det allerede ha kommet medlemmer av arabiske terrorgrupper, muligens ISIS, som siden skal ha fått hjelp og veiledning av «kolleger» med regulær oppholds­tillatelse.

Og noen av dem blir ifølge artikkelen hjulpet til Nord-Europa. Dette er altså lekkasjer av påtale­myndigheters hemmeligheter gjennom spesielle kanaler, det er ikke en toppleder som utbasunerer det på en presse­konferanse.

Berg vil kanskje ha flere britiske kilder, ja ikke tabloider da? Daily Telegraph 17. februar:

Islamic State militants are planning a takeover of Libya as a «gateway» to wage war across the whole of southern Europe, letters written by the group’s supporters have revealed.

The jihadists hope to flood the north African state with militiamen from Syria and Iraq, who will then sail across the Mediterranean posing as migrants on people trafficking vessels, according to plans seen by Quilliam, the British anti-extremist group.

Det må være mange som har gått sammen om denne strategien for å «skape motsetninger i samfunnet,» en analyse fra Bergs side som det er vanskelig å kalle noe annet enn en konspirasjons­teori.

Og de må jammen ha holdt på lenge også. Advarslene om infiltrasjon av trafikken går flere år tilbake i tid. I oktober 2009, altså før ISIS så dagens lys, offentliggjorde Corriere della Sera opplysninger fra libanesiske sikkerhets­kilder om at terrorceller tilknyttet al-Qaida brukte Nord-Europa som logistisk base. Noe av grunnen til det personifiserer Berg bedre enn noen andre. Området sies nemlig å være godt egnet fordi det er mulig å

«utnytte den tradisjonelle gjestfriheten overfor innvandrere samt de lokale myndighetenes manglende påpasselighet».

Denn illegale menneske­trafikken oppgis ellers å være

«et formidabelt middel for transport av mujahedin til Europa».

Og det var nettopp en slik virksomhet den bedrev, den al-Qaida-tilknyttede cellen på Sardinia som ble sprengt her om dagen. Det stod til og med i VG, og igjen hadde saken forgreninger til Nord-Europa.

Det ville ikke være vanskelig å fortsette. Tegnene på det Jørstad advarer mot er talløse. Ved et svensk asylmottak er flertallet av beboerne IS-sympatisører. Er det så utenkelig at noen er rede til handling?

Hvor mange hint trenger Berg, egentlig? At Nord-Europa har eksportert terror er uomstridt, men man vil ikke tenke på muligheten for import før det smeller. Før den tid måtte det tilsynelatende legge til en båt ved Rådhusbrygga med mujahedin i fillete gevanter, som gikk i land med hver sin Kalashnikov over skulderen. Om den sank i Ytre Oslofjord, ville Berg sove videre.