Hva var det egentlig dronning Margrethe sa til pressen på sin 75-årsdag? At innvandrere skal tilpasse seg Danmark, og ikke omvendt. Det er da selvfølgelig. Likevel er det noen som hever øyenbrynene.

Men dronningen har da uttalt seg friskere og klarere så langt tilbake som i april 2005, i et intervju med Jyllands-Postens Annelise Bistrup.

»Vi udfordres i disse år af islam både globalt og lokalt, og den udfordring er vi nødt til at tage alvorligt… Vi har ganske givet ladet det flagre i alt for lang tid, fordi vi er tolerante og temmelig dovne… Der må vises et modspil, og man må en gang imellem løbe en risiko for at få en mindre flatterende etiket hæftet på sig.« 

Danish Queen Margrethe's 40th Jubilee , Dronning Margrethe

Dronningen tar tyren ved hornene. Hun sier: muslimer. Det gjorde hun også denne gang. Hun nevnte moskeer og svinekjøtt. Ingen var i tvil om hva hun mente.

Det var enda dristigere da hun i 2005 sa at «Der må vises et modspil, og man må en gang imellem løbe en risiko for at få en mindre flatterende etiket hæftet på sig.» Det hun sikter til, kan neppe være annet enn r-ordet.

Dronning Margrethes frisinn er i skrikende kontrast til både det svenske og norske kongehus. Det ville vært utenkelig at dronning Sonja eller kong Harald skulle ha sagt noe slikt. De har tilpasset seg det politisk korrekte som om det var the only game in town.

Dronning Margrethe viser at dét er det ikke. Det er fortsatt noe som heter Danmark.

Men det hisser noen seg opp over å høre. De mener at dronningen har gått ut over sin rolle og opptrådt politisk.

Men hvor var de da dronningen snakket dem etter munnen i 1984 og kritiserte danskene for ikke å forstå den nye tid? Da lød det ingen protester om at hun gikk ut over sin rolle, slik det heller ikke gjør når Norges konge i nyttårstale etter nyttårstale holder en politisk korrekt preken.

Fritt etter Jyllands-Postens leder