Dronning Margrethe II av Danmark. Stillbilde: YouTube.

Når kong Harald en gang har tømt begrepet «nordmann» for innhold, og kronprins Haakon til stadighet minner oss om at han for lengst er havnet tungt på globalismekjøret, virker Skagerrak som et verdenshav hver gang man hører fra den danske monarken.

Aftenposten siterer fra et intervju den danske dronningen har gitt til Politiken i forkant av sin 80-årsdag den 16. april. Det viser seg at hun ikke er på det paniske klimakjøret heller.

Om klimadebatten sier hun:

– Den er selvsagt veldig viktig og vesentlig. Men altså, panikk er en veldig dårlig måte å håndtere problemet på. Det fungerer ikke, sier hun.

Selv ser ikke dronning Margrethe «de helt store farer» foran seg. Hun forklarer sin holdning i klimadebatten med en livslang interesse for historie, og ikke minst forhistorie.

– Da har man et ganske langt perspektiv. Og da vet du at ting endrer seg. Man vet også at klimaet har endret seg og endrer seg hele tiden, sier hun.

Dronning Margrethe tilkjennegir også usikkerhet om eksakt hva slags rolle menneskeheten spiller for klimaet:

– Vel, folk spiller en rolle i klimaendringene, det er det ingen tvil om. Men om de er skapt – direkte – er jeg ikke helt overbevist om.

Det er heller ikke den meritterte italienske atmosfærefysiker Franco Prodi, så Margrethe II er i godt selskap.

Selvsagt er det ingen mangel på stemmer i dansk offentlighet som lar seg skandalisere av det hun sier.

Uffe Elbæk, som representerer det grønne partiet Alternativet i Folketinget, avfeier dronningen, sammenligner henne med Donald Trump og insisterer på at det er grunn til panikk. Hans dansk-pakistanske partifelle Sikandar Siddique formaner dronningen til å trekke uttalelsene tilbake.

Men hvem bryr seg? Neppe dansker flest.

Dronning Margrethe representerer ganske enkelt det et kongehus skal være: tradisjon og kontinuitet som institusjon, skarp bevissthet om egen historie og identitet, samt en i ordets rette forstand kongelig uanfektethet i omskiftelige tider som inngir trygghet. Skal tro om Joakim er ledig?

 

Kjøp Alexander Graus «Hypermoral» fra Document Forlag her. Nå satt ned fra 299 til 210 kroner!
Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.