Nytt

I et mildt sagt oppsiktsvekkende intervju i anledning sin 75-års dag har dronning Margrethe uttalt seg om innvandrere og danske verdier. I en skarp kontrast fra talen i 1984 hvor hun ba danskene ta bedre imot de fremmede som kom til landet, sier hun nå at det er de fremmede som må tilpasse seg.

Dronning Margrethe sier hun er blitt mer nyansert:

»Ja, vi skal tage imod, men vi skal også fortælle, hvad vi forventer. For det er vores samfund, de kommer til. Vi er et gammelt samfund, som gerne tager os af folk, som trænger til at blive taget sig af, men vi vil også gerne have, at de forstår, hvor de er kommet hen. Det tror jeg er meget væsentligt.«

Danish Queen Margrethe's 40th Jubilee , Dronning Margrethe

– De må forstå hvor de er kommet hen.

Om sin nyttårstale fra 1984 sier hun:

»… Jeg ville næppe sige det samme i dag, set i lyset af hvordan det har udviklet sig,«.

Det må stilles krav, sier dronningen. De har kommet til vårt samfunn.

»Det er klart, at når et samfund modtager mange mennesker udefra, må man også stille det krav, at de forstår, hvor de er kommet hen. Vi vil gerne give plads, men de er kommet til vores samfund, og de kan derfor ikke forvente, at deres gamle samfundsmodel bare kan videreføres her i landet. De skal kunne gå i moske, når de gerne vil – det skulle bare mangle! – men når de begynder at gøre ting, som ikke stemmer overens med det store mønster i det danske samfund, må de indse, at den går ikke,«

Og hun har folket med seg i Berlingske Tidende:

 Marg1

Marg2

Marg3

Marg4

Dronningen er bekymret for jødene i Danmark.

»De er blevet frygteligt udsatte, selv om de er det smukkeste eksempel på, hvordan en forskellig religion har passet sig ind i det danske samfund. Hvor ville vi være, hvis vi ikke havde haft de fremragende mennesker, som er kommet hertil via det jødiske samfund helt tilbage fra Guldalderen?«

»Det er chokerende. Jeg er vokset op i årene efter krigen, og dengang havde vi ret travlt med at være stolte af, hvad vi havde gjort og kunne gøre for de danske jøder. Det var et held, at der ikke er bredere hen over Sundet, og at tyskerne vendte flere blinde øjne til, end vi måske umiddelbart var klar over dengang. Det er en hel side for sig. At jøderne i dag pludselig skal være ugleset, føle sig presset og føle sig truet, er chokerende – for de er truet. De bærer det med stor værdighed, som de altid har gjort, men det er chokerende at være vidne til.«

Som landets kongelige overhode er man naturlig nok programforpliktet til å være positiv om fremtiden. Om integrasjonen sier dronningen:

»Det SKAL lykkes. De mennesker er kommet hertil, og det skal lykkes, men det er ikke nemt. Det er tydeligt. Vi skal huske, at en meget stor del af de indvandrede gerne vil, og dem skal vi støtte i, at de gerne vil. De vil også bedst kunne påvirke deres skæbnefæller.«

Se hele intervjuet her.