I et intervju med BBC sa Mukesh Singh, en av voldtekts- og drapsmennene fra gjengvoldtekten i India hvor de drepte offeret med jernstenger på en buss, at det er jentenes ansvar. Vi skrev om denne saken under overskriften – skulle holdt kjeft og latt seg voldta.

Intervjuet var en del av en dokumentar som BBC lagde om gjengvoldtekt i India, kalt «India’s daughter». Denne skulle vises i Storbritannia, Canada, Sveits, Danmark, Sverige og India som en markering av kvinnedagen. Den indiske regjeringen gikk rettens vei og fikk stanset visningen, ihvertfall midlertidig. BBC har nå planlagt visning onsdag kveld.

The Independent understands that the Indian government first tried to block the documentary when it became aware of the incendiary comments that would be aired, initially suggesting that Udwin, the director, had breached the terms of her agreement with prison officials.

When that failed and Udwin published the letters of permission on the website of Indian broadcaster NDTV, the government accused the BBC of showing content that violates the dignity of women and conducting an interview with a convict for commercial use.

Earlier on Thursday, Indian Ministry of Information and Broadcasting officials successfully ordered the removal of a number of versions of the video from YouTube – which is widely accessible in India.

Indiere selv er lei av at regjeringen ikke får has på voldtektsproblemet. Selvjustis har inntrådt, og det er et stygt syn. For noen dager siden gikk folk amok og 2000 mennesker brøt seg inn i et fengsel og kidnappet en mann arrestert og anklaget for voldtekt. Han ble avkledd og slått ihjel av mobben.

265A51B200000578-2981515-image-a-9_1425579183145

Det er sterke krefter i sving i India. At folk har mage til lynsjing og endatil filme og ta bilder er helt ubegripelig for oss.  

Det sies at det også ligger etniske spenninger bak dette drapet av den kidnappede mannen.

But the lynching is also linked to ethnic tensions in Nagaland, whose indigenous tribal groups have for years accused growing numbers of Muslim migrants from neighbouring Assam state and Bangladesh of settling on their land and eating into resources

26615E4A00000578-2981515-image-a-1_1425651428032

Mobben hadde med seg mobiltelefonene sine. 42 personer er arrestert etter lynsjingen.

Voldtektsofferet har sagt at voldtektsmannen ga henne femti pund for å holde munn om overgrepet.

Delhi police said it feared that the film’s screening could “create a situation of tension and fear amongst women in the society” and that a ban on the documentary was required “in the interest of justice and maintenance of public order”.

Men en indisk rettsordre har ingen gyldighet for de britiske øyer og BBC mener filmen er viktig og skal virke avskrekkende.

In a letter written by the BBC’s director of TV Danny Cohen and obtained by The Independent, the broadcaster said it “appreciates [the government’s] concern” but said that the film represents “an important account of an event that galvanised Indian opinion to ensure such tragedies are not repeated”.

I Tyskland har flere kvinnelige professorer nektet å ta imot mannlige indiske studenter  på grunn av landets voldtektsproblem.

“Unfortunately I don’t accept any Indian male students for internships. We hear a lot about the rape problem in India, which I cannot support.

“I have many female friends in my group, so I think this attitude is something that I cannot support.”

When the applicant replied saying that he believed Professor Sickinger to overly generalising, she replied that: “I fully agree that this is a generalisation and may not apply to individuals. However it is unbelievable that Indian society is not able to solve this problem for many years now.”

Det var mange som trodde at emailen professoren skrev var så utrolig at det måtte være en dårlig spøk. Men Huffington Post kontaktet professor Annette G. Beck-Sickinger ved Leipzig University og fikk historien bekreftet. Saken eskalerte. Den tyske ambassadøren Michael Steiner skrev et brev til professor Beck-Sickinger:

“Let me make it clear at the outset that I strongly object to [your actions].

He continued: “Yesterday we celebrated International Women’s Day at eh German Embassy here in Delhi with many local activists including men.  Your oversimplifying and discriminating generalization is an offense to these woman and men ardently committed to furthering women empowerment in India.

“Let’s be clear: India is not a country full of rapists.”

independent.co.uk dailymail.co.uk