Forklaringen Princeton-historikeren Mark R. Cohens forklaring på fiendskapet mellom jøder og muslimer, er merkelig. Han sier det begynte med kolonialismen. Men hvis kolonialisme betød tilbud om vestlig utdanning, var det da ikke en god ting? Hvis jøder takket ja og muslimer nei, har muslimer noen andre å klandre enn seg selv?

 

Som historiker er Mark R. Cohen opptatt av å motbevise at konflikten mellom jøder og muslimer alltid har vært like fastlåst og vanskelig som i dag.

– Ingenting i religionene eller kulturene i seg selv tilsier at de må ligge i konflikt med hverandre. Det var Vestens kolonialisme på 1800-tallet som satte i gang konflikten mellom jøder og muslimer, gjennom for eksempel å tilby vestlig utdanning, noe jødene takket ja til, men muslimene ikke ønsket, og gjennom å eksportere antisemittismen som har så sterk og lang tradisjon i Europa, sier han.

Før det levde jøder og muslimer stort sett i fred, side om side i de samme landene.

– Jeg skal ikke underslå at forfølgelse skjedde. Men tidligere var jødene en av flere grupper som ble forfulgt fordi de ikke fulgte islam. Det ble også andre minoriteter. I dag forfølges jøder på grunn av sin jødiske religion og kultur, sier Cohen.

http://www.dagsavisen.no/kultur/ser-%C3%B8kende-j%C3%B8disk-muslimsk-hat-1.319651

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂