Kommentar

I slagskyggen av islamistenes terrorhandlinger i Europa fortsetter deres brødre i ånden, nigerianske Boko Haram, å spre død og fordervelse i en mye større målestokk. Jenter helt ned i ti-årsalderen blir brukt som selvmordsbombere, og sist helg ble kanskje så mange som 2000 mennesker – de aller fleste muslimer – drept da Boko Haram raserte byen Baga i delstaten Borno.

Disse blodige hendelsene gjorde sitt til at Nigeria igjen ble tema i Dagsnytt Atten (mandag 12.01). Hjulpet av NRKs Afrika-korrespondent Christine Præsttun klarte programleder Anne Grosvold å styre seniorforsker Morten Bøåas fra NUPI og Beredskapssjefen i Flyktninghjelpen, Benedicte Giæver, utenom de to mest sentrale elementene for Boko Harams herjinger, nemlig islam og korrupsjon.

Sharias barn

I 1999 ble sharia offisielt innført i de 12 nordligste delstatene i Nigeria. Dette førte til at mange ordinære skoler ble nedlagt til fordelt for såkalte koranskoler, også kalt madrassas. Mange av disse har intet med skolegang å gjøre. Fattige nigerianere i disse sharia-statene sender sine guttebarn – jenter giftes for det meste bort for å føde barn – til en halvstudert «mallam» (bønneleder) som ikke sjelden står i ledtog med en lokal landeier. Guttene sover i huset som ofte også tjener som moské. Grytidlig vekkes de til morgenbønn, før de sendes ut på gatene med sine (som oftest) blå tiggerskåler for å tigge eller tjene noen slanter på en jobb. Hele dagen trasker disse «Almajaries» rundt i stekende hete – eller regn – før de kan komme inn til en skål med hirsegrøt. Pengene de har lykkes å skaffe får de – selvsagt – ikke beholde.

Ingen vet hvor mange de er – anslagene varierer fra to til tretten millioner[i] – men noe lærdom får de sjelden. Når befolkningen i tillegg ikke kan forvente seg noe hjelp fra gjennomkorrupte lokale, delstatlige og føderale myndigheter, blir de barn og ungdom et lett bytte for wahabittene i «Boko Haram» («Vestlig lærdom er blasfemisk») som kan tilby full pakke med action, våpen og jenter.

Kalifat
Sultan-of-Sokoto-Alhaji-Muhammad-Saad-Abubakar-III
Nigeria har en lang historie med kalifater, og i delstaten Sokoto holder nigerianske muslimers øverste muslimske leder, Sultanen av Sokoto, Alhaji Muhammad Saad Abubakar III, til. Han og andre tradisjonelle muslimske ledere har tatt avstand fra Boko Harams herjinger, men siden de selv oppfattes som en del av den korrupte eliten, har de ikke lykkes med å stagge Boko Haram, som per i dag sies å ha full kontroll over et område på størrelse med Belgia[ii]. I realiteten har de mer eller mindre lammet delstatene Borno, Yobe, Adamawa, Gombe, Bauchi, Jigawa og store deler av Kano som til sammen har et areal på 223 589 km², dvs litt større enn Hviterussland. De er på god vei til å opprette sitt eget kalifat, som deres venner i Al-Qaida i Nord-Afrika (AQIM) og IS. Så langt har halvannen millioner mennesker flyktet fra disse områdene, mange til Kamerun og Niger, men også her lever de i frykt for Boko Haram.

Apologi

boko-haram-screengrab-abubakar-shekau-horizontal-large-gallery

Foto: Boko Harams leder Abubakr Shekau har en klovnete side, men det er ikke mye klovneri over det de gjør.

I Dagsnytt 18 ble det referert til at myndighetenes hardhendte kamp mot Boko Haram kan ha ført til at de paradoksalt nok har fått større oppslutning. Det er ikke direkte feil, men verre er det at korrupsjonen – også i de væpnede styrkene – er så omseggripende at soldater deserterer og gjør opprør mot sine offiserer som har stjålet pengene som skulle ha gått til våpen! Senest rett før jul i 2014 ble 54 soldater dømt til døden for å ha desertert[iii].

Closer to the reality on the ground was the report of a recent court martial, in which soldiers complained they were issued with 60 rounds of ammunition and expected to transport themselves to the front in a tipper truck. They were owed five months’ back pay.[iv]

Denne uken kom Nigerias myndigheter med en apell om utenlandsk hjelp. Det er en apell få tar seriøst. Etter at Boko Haram kidnappet 276 skolejenter i april i 2014, sendte både USA og Storbritannia instruktører for å trene opp nigerianske spesialstyrker. Vel 60 britiske SAS-instruktører er der fortsatt[v], men første desember i fjor ble amerikanerne bedt om å avslutte oppdraget.[vi] Noen observatører vil ha det til at det skyldes at USA nektet å selge Cobra helikoptere til Nigeria – offisielt på grunn av at USA mente Nigeria ikke ville være i stand til å vedlikeholde helikopterne skikkelig – men en mer sannsynlig forklaring er at amerikanerne ikke klarte å unngå å blande seg opp i den utstrakte korrupsjonen.

Korrupsjonen

Alle muslimene jeg møtte i løpet av mine seks måneder vinteren 2012/13 – på kryss og tvers over det nordlige Nigeria – var lamslåtte av frykt for de de kalte «disse gale». Dessverre overskygget frykten for selv å bli tatt av dage de flestes vilje til å tørre å si dette offentlig. Konspirasjonsteorier florerte, og en av de mer troverdige i så måte er at Boko Haram støttes av flere innen den politiske eliten – kristne som muslimer – som ser seg tjent med å bygge opp en «de-og-oss»-mentalitet som gir begge grupper politisk og økonomisk gevinst. Dessverre blir ofte Boko Harams herjinger puttet i sekken «de kristne i sør mot muslimene i nord», noe som i beste fall er en tilsløring av fakta. Så visst finnes det konflikter mellom kristne og muslimer i Nigeria, men den reelle konflikten går mellom den korrupte eliten og de 98-99 prosent av befolkningen som lever på grensen av hva et menneske kan klare seg på. 61 % av befolkningen måtte i 2010 klare seg på under seks kroner dagen[vii].

Nigeria er egentlig et ekstremt rikt land, og det er en større oljeprodusent enn Norge. Det alt vesentligste av Nigerias oljekilder befinner seg i sør, der flertallet av de kristne bor, men det nesten ingen nigerianere vet, er at over tre fjerdedeler av oljekildene eies av oljebaroner fra nord[viii].

Men det mest bemerkelsesverdige med Nigerias olje er hvor mye av den som stjeles:

According to President Goodluck Jonathan, 300,000-400,000 barrels of oil per day, or more than 10% of all Nigeria’s production, is being lost at a cost to the state and oil companies of around £1bn a month – more than is spent on education and the health of the nation’s 168 million people. Not only is Nigerian oil theft helping to keep the world price of oil high, it is causing corruption and social disorder, says the president.[ix]

Dvs 10 milliarder kroner forsvinner/stjeles hver måned, noe som er mer enn landet bruker på helse i løpet av et kvartal[x], og det i et land som i 2011 var verdens tolvte største mottaker av internasjonal bistand og som eksporterer omtrent like mye olje som Norge![xi]

Bare for å ha sagt det; nigerianere flest er kjempetrivelige og hardtarbeidende folk. Problemet er at de er så lutfattige, gjennomsvindlede og så mange. Ifølge CIA og FN er det vel 175 millioner av dem, men de fleste ærlige og velutdannede nigerianere jeg kjenner, gråter av disse tallene. Tallene er et estimat som bygger på folketellingen i 2006, en folketelling mine venner hevder var like inkompetent, korrupt og upålitelig som mye annet landets myndigheter kommer med. Mange mener befolkningen har passert 200 millioner allerede.

Uansett hvilke tall man legger til grunn, er det fremtidens tall som her er mest interessante – og skremmende. Ifølge FN[xii] vil Nigerias befolkning mer enn dobles innen 2050, og innen de neste 100 år – dersom ikke et eller annet drastisk skjer – vil Nigeria passere Kina som verdens mest folkerike stat!

Underernæring

Med så lite å leve av og med en elite som ser seg tjent med at flesteparten forblir fattige og ignorante, er det ikke rart at de såkalte Sahel-statene – som i Nigeria sammenfaller med Sharia-statene – er den regionen i verden som er verst rammet av under- og feilernæring. Minst 1,7 million nigerianske spebarn faller årlig inn under kategorien «akutt feilernærte»[xiii]. Også her er det usikkerhet rundt tallene, men kanskje dør så mange som én million spebarn hvert år! En annen og tragisk konsekvens er at av de som overlever er nesten halvparten «stunted», det vil si de er veksthemmede[xiv]. At langvarig under- eller feilernæring også har en negativ effekt på barns kognitive (mentale) utvikling er enda en tragisk konsekvens av forholdene i Nigeria (og nabolandene). Spebarnsdødligheten til tross, Nigerias befolkning vokser med 2,82 % pr år.

Presidentvalg

nigeria.president

14 februar skal Nigeria avholde presidentvalg. Den sittende presidenten Goodluck Jonathan[xv], fra sør og kristen (i navnet) stiller mot Muhammadu Buhari[xvi], som var militærdiktator i nær to år (1983-85). Han er muslim fra nord, og har gjentatte ganger tatt til orde for å innføre sharia i hele Nigeria. Dét gir den sittende presidenten gode sjanser til å bli gjenvalgt. For selv om ikke mer enn 13 % av velgerne i Nigeria har tillit til valgene[xvii] og betrakter de to kandidatene som et valg mellom pest og kolera, er de nigerianske kristnes frykt for islam og sharia ikke blitt mindre de siste ukene. Ikke der, heller.

[i] http://www.ynaija.com/24177-2/

[ii] http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/africaandindianocean/nigeria/11337722/Boko-Haram-is-now-a-mini-Islamic-State-with-its-own-territory.html

[iii] http://www.bbc.com/news/world-africa-30526725

[iv] http://reliefweb.int/report/nigeria/boko-haram-and-nigeria-s-elections

[v] http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/defence/11306242/British-troops-to-help-fight-against-Boko-Haram-as-SAS-target-Isil.html

[vi] http://thenationonlineng.net/new/nigeria-terminates-u-s-training-soldiers/

[vii] http://www.businessweek.com/news/2014-03-17/nigeria-overtaking-south-africa-s-economy-masks-poverty-trap

[viii] http://www.punchng.com/news/northerners-hold-83-per-cent-of-oil-blocks-senator/

[ix] http://www.theguardian.com/global-development/2013/oct/06/oil-theft-costs-nigeria

[x] http://businessdayonline.com/2015/01/nigeria-requires-51bn-to-fix-healthcare-system-wef/#.VLWutCuG-Nc

[xi] http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_oil_exports

[xii] https://www.un.org/en/development/desa/news/population/un-report-world-population-projected-to-reach-9-6-billion-by-2050.html

[xiii] http://reliefweb.int/report/nigeria/echo-factsheet-nigeria-march-2014

[xiv] http://businessdayonline.com/2013/07/41-percent-of-nigerian-children-stunted-on-account-of-malnutrition-fmh/#.UzYAwfl5ONc

[xv] http://no.wikipedia.org/wiki/Goodluck_Jonathan

[xvi] http://no.wikipedia.org/wiki/Muhammadu_Buhari

[xvii] http://www.gallup.com/poll/180914/ahead-poll-few-nigerians-trust-elections.aspx