Nigeria er Afrikas mest folkerike land med over 180 millioner innbyggere. Landet er delt i så måte at rundt halvparten av befolkningen er muslimsk og bor i nord, mens den andre halvparten er kristne og bor i sør. Siden 2002 har det vært flere konflikter, spesielt i nord, mellom regjeringsstyrker og islamistgruppen Boko Haram som har sverget troskap til IS.

De har proklamert et eget islamsk kalifat i nord og innført sharialover. I prosessen har de drevet nesten 3 millioner mennesker på flukt og drept rundt 20.000. Boko Haram ble for alvor verdensberyktet i 2014 da de kidnappet 276 kristne jenter fra en skole i Chibok (som i hovedsak har en kristen befolkning) i delstaten Borno nordøst i landet og utløste kampanjen #BringBackOurGirls.

Denne uken ble det kjent at Boko Harams nærmest myteomspunne leder Abubakar Shekau visstnok skal være livstruende skadd etter et luftangrep et annet sted i Borno. Jeg anbefaler at man venter med å feire, for dette er fjerde gang siden 2009 myndighetene i Nigeria hevder å ha satt ham ut av spill for godt.

Med tanke på at Boko Harams herjinger er viden kjent skulle man tro muslimer i Nigeria valgte å gå litt stille i dørene for å vise at de selvsagt tar avstand fra terrororganisasjonens herjinger og tankegods. Men åpenbart ikke. Denne uken har det vært skolestart i Norge, og for alt jeg vet kanskje også i Talata Mafara nordøst i Nigeria hvor en lynsjemobb av muslimske studenter ble så krenket at de satte fyr på et hus og drepte åtte uskyldige mennesker. Hva var det som gjorde at de klikket?

Lynchmobben, bestående av muslimska studenter, blev rasande för att en kristen skolkamrat hade fällt påstått negativa kommentarer om islams grundare, och gick till attack.

En tilfeldig forbipasserende person, også han en muslim, hjalp den kristne studenten som var i livsfare med å søke tilflukt på en politistasjon. En av de krenkede studentene fant det da for godt å begi seg til den barmhjertiges muslims bolig og tenne på. Verken den hjelpsomme muslimen eller hans kone var hjemme, men det var åtte andre som brant inne.

– Åtta personer dödades i huset av en mobb, på grund av den påstådda hädelsen, säger polistalespersonen Shehu Mohammed till nyhetsbyrån AFP.

Politiet har innført portforbud i byen, og skolen er midlertidig stengt for å unngå opptøyer. Hvilket får meg til å stille følgende retoriske spørsmål; Hva er det som får en rekke unge muslimer, vi får anta at de ikke er ignorante analfabeter all den tid der er studenter, til å gjøre seg skyldig i drap på uskyldige mennesker fordi noen har påstått at en person skal ha sagt noe om profeten Muhammed?

Det kan synes som Boko Haram og deres vrangforestillinger finner grobunn blant deler av den muslimske befolkningen, og at rekrutteringen egentlig ikke er så vanskelig. Det er for meg helt ubegripelig. Nesten like ubegripelig som at tre etnisk norske konvertitter fra Levanger plutselig finner ut at det er en super idé å reise til Syria for å slutte seg til IS.

Syk tilværelse i Syria da sjø. De e jo helt sundskutt å ihjelbomba hæle landet.

Heldigvis e de my bra brødre hen da 🙂 Kosa mæ te tider sjø…

Det ER ingen grenser for hvor dum det går an å bli.

Dagens Nyheter

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂