Tavle

Pegida avholder møte på Rådhusplassen 1830; Aftenpostens overskrift maner frem lyden av SAs ridestøvler på Borggårdens brosten:

 Pegida i Oslo 12.01.15

Demonstrasjonen var planlagt før terroren i Paris. Initiativtager til markeringen er Max Hermansen, utdannet som offiser og historiker. Aftenpostens Wasim Riaz begynner slik:

Selv sier han at han har flere muslimske venner, men i dag skal Max Hermansen gå foran i en demonstrasjon mot islam.

– Vi ønsker å bli hørt. Og så vil vi fremme vårt syn på det som skjer og det som har skjedd med tanke på innvandring fra muslimske land til Norge og hvordan islam påvirker Norge. Vi ønsker å komme frem med vårt syn og våre argumenter uten å bli stemplet som rasister og nazister.

Dermed får Aftenposten åpnet med drypp av ord som vil skremme leserne. Utspørringen følger i samme spor:

– Hva synes du om muslimsk innvandring til Norge?

– Vi er et humanistisk land basert på vestlige verdier. Vi må ha en innvandring som gjør at vi kan være i stand til å ta vare på disse verdiene. Derfor er det greit med innvandrere fra Thailand, Chile eller Polen, men ikke fra muslimske land.

– De fleste vil oppfatte dette som rasistisk?

– For det første er ikke islam en hudfarge, så det er ikke rasistisk. Vi som peker på elefanten i rommet blir dessverre hele tiden kalt for rasister, nynazister og lignende usmakelige ting.

Om noen fortsatt ikke skulle være skremt fra å delta, følger Aftenposten opp med en lang utgreiing som begynner slik:

Flere organisasjoner, deriblant Antirasistisk Senter og Amnesty International, skal ikveld markere samhold og avsky mot hat…

Strengt tatt skulle vel markeringen på Youngstorget støtte ytringsfrihet og Charlie Hebdo. Og hvem vet, kanskje de vil markere at jøder ble et særlig offer i Paris; en jødisk butikk ble angrepet, to av de drepte hos Charlie Hebdo var jøder… i alt var seks av de 16 drepte jøder. En overrepresentasjon som vil komme frem på Youngstorget?

Men det er sikkert mulig å få slått to fluer i én smekk, særlig med tanke på at man har sørget for å legge markeringen på Youngstorget til samme dag som Pegidas markering like om hjørnet, og starter en halvtime før.

Den andre som får slippe til i intervjuet, og gis siste ord, er ingen ringere enn leder i ARS, Shoaib Sultan (også omtalt her):

… det er viktig å møte slike grupper med en fredelig markering. Derfor blir det punktmarkering.

 

Oppdatering: punktmarkeringen var ikke stor, kanskje tyve personer, men hadde et rikt innslag fra SOS Rasisme, som ropte sine faste slagord «Kampen fortsetter, nazismen skal knuses», slik de gjorde mot Lars Vilks-foredraget ved Deichman i oktober.