Sakset/Fra hofta

Håkon Bleken fyller 86 år i dag, men har ikke tenkt å feire fordi han prinsipielt er imot bursdagsfeiring. Han innrømmer å gjøre et unntak om han blir 100.

Til tross for alderen, maler Bleken hver dag. Men onsdag måtte han legge penselen ned. Han gråt.

 

-Jeg gråt av fortvilelse da jeg så det. Det er en merkedag, dette er Europas 11. september. Det var et angrep på et helt tilsiktet mål. Det er forferdelig. Det er den arabiske våren som har kommet til Europa, og det er litt av en vår det skal bli, sukker kunstneren.

Håkon_Bleken

Bleken reflekterer over norske politikeres opptreden under karikaturstriden.

-Jeg husker hvor passive de norske politikerne var da. De tenkte at hvis vi bare var stille og føyelige, så ville det gå over. Men det gjør det ikke.

Bleken ble sjokkert da han så intervjuet med redaktør Vebjørn Selbekk i NRK på onsdag.

-Jeg visste at han hadde blitt dårlig behandlet, men dette overgikk mine fantasier, det må jeg si. Det var til og med norske toppolitikere som anklaget han for å vær delansvarlig for ambassadebrannen i Damaskus senere den vinteren.

Håkon Bleken har noe å si om politisk korrekthet og Arbeiderpartiet.

-Det er så mange passive. De er så dannet at de tør ikke si noe som helst. Du må ha de riktige meninger hele tida, og det skal være Arbeiderpartiets meninger. Da kan du komme langt i verden, mener Bleken.

Bleken svarer også styrelederen for Det muslimske samfunnet i Trondheim som etter henrettelsene i Paris  spurte: Hvorfor skal man alltid helle bensin på bålet?

-Jeg er helt uenig. Når folk kommer til Norge fordi de har hatt det jævlig i det landet de kommer fra, er det minste de kan gjøre å innrette seg etter vanlige regler her, også for tegninger. Jeg mener heller som Lars Saabye Christensen har sagt, at vi er nødt til å provosere. Vi har et kristent samfunn, og hvilken hån og ironi har vel ikke kristendommen gjennomgått? Men vi driver ikke og dreper folk.

Bleken åpner ny utstilling i Galleri Brandstrups avdeling i Stavanger neste uke og hos Blomquist i Oslo 12. februar.

Gratulerer med dagen, Håkon Bleken!

 

Advarer mot selvsensur. Adresseavisen 8. januar, 2015

Les også

-
-
-
-
-
-