meningsmåling-sverige

De autoriserede medieeksperter mener, at næste valgresultat bliver nogenlunde det samme som ved seneste valg. Jeg mener, der er nogle uberegnelige faktorer, der langt fra gør det sikkert. Man kan sige, at valgdeltagelsen nok vil blive mindre, det er det hele.

For det første er SD shamet så grundigt i så mange år, at folk skal over en psykologisk barriere for at stemme på dem. Denne gang har de frygtsomme set, at 800.000 andre har turdet stemme SD, måske baner disse vej for et helt uvist antal nye SD stemmer. Folk kan ikke lide at være de første.

For det andet udfordrer de syv partier SD på deres kerneområde netop på et tidspunkt hvor indvandringen er maksimal, kommunerne sukker under presset, velfærden barberes, asylsystemet går mod kollaps, unge svenskere ikke kan få bolig eller arbejde i Sverige og der ikke er andet i horisonten end nye hundredetusinder asylsøgere. I de tre måneder mellem sidste og næste valg, vil 45.000 have søgt asyl i Sverige, flere end i Danmark, Norge og Finland på et helt år.

Man har set i Riksdagsdebatterne, at Sverigedemokraterne er skrappe på områdets fakta, hvor de syv partier har været forskånet for debat i så mange år, at de henfalder til floskler, følelsesudbrud og den evige moralisering af det politiske. Idag kalder også Löfvén også SD for ‘fascister’, hvad der som bekendt bare betyder “dumme skiderikker.” De kender ikke nøgletallene, eller også vil de ikke nævne dem, fordi de er for kompromitterende. Det bør være en taberstrategi. Hvad hvis SD bliver større end Moderaterna, er de så stadig ‘fascister’?

Hvis dette er, hvad de vil klare sig igennem på, at hentyde til SD’s fortid for over 19 år siden, inden formand Mikael Jansson blev valgt, så bliver det tre lange måneder for de syv partier. Dette valg bliver i høj grad et spørgsmål om, hvorvidt svenske vælgere tør tro deres egne øjne, eller den efterhånden temmelig rustne propagandamaskine. Svaret på det er ren hasard for de syv partier at foruddiskontere, alt hvad man hidtil ser fra syvpartiet, er en yderligere forkludring af problemet. Kan de virkelig kludre SD op over 20 procent? Kommer de nogensinde ned fra det træ, de er klatret op i?

 

Efter regeringskaoset: SD nära 18 procent. (Målingen er kun citeret i to andre svenske medier, DN har endda flettet den ind i en reportage med en anden rubrik. Virkelig smart. Store danske medier refererer den.)