Nytt

Sverige er det nye fellesskapet fremfor noe, bygget på inkludering og dialog.

Men velgerne kan ikke unnlate å registrere at visse folk ikke hører hjemme i det nye folkhemmet: Sverigedemokratene er varg i veum. Det er også deres velgere. Nærmere 800.000, rundt hver syvende velger. Disse er også parkert, ikke for å lose gjennom et budsjett, men for to valgperioder. Helt til 2022.

Stikkord: styringsdyktighet. Man hevder å ville gjøre Sverige styringsdyktig. Men er prisen å marginalisere hver syvende velger?

De syv partiene bak desemberforliket klarer ikke å forklare eller begrunne prinsippene bak avtalen. Særlig ikke langsiktigheten. Marginalisering vil si utestengelse. I et samfunn som påberober seg inkludering og dialog fremfor noe. Hvordan kan det henge ihop?

Ordene som beskriver det nye Sverige er fragmentering og polarisering.

Flemming Ytzen i Politiken uroer seg over Sverige. I Danmark finner man bekymring for Sverige over hele det politiske spekter, langt mer enn i Norge.

Ytzen finner Reinfeldts uttalelser til TV4 julaften oppsiktsvekkende, til å komme fra en tidligere konservativ statsminister:

Hvad blev der lige af det højt besungne samarbejdende folkestyre?
Traditionelle svenske konservative går svære tider i møde. De er mildt sagt ikke hjulpet særlig godt på vej af deres egne ledere.
Den tidligere statsminister Fredrik Reinfeldt, der tabte regeringsmagten ved valget i september, leverede ekstra ammunition til et borgerligt opgør, da han juleaftensmorgen i TV4 gjorde op med selve grundelementet i svensk og europæisk borgerlighed:
»Sverige er det, som indvandrerne gør det til«. Og videre: »Er det her et land, som ejes af dem, som har boet her i tre eller fire generationer, eller er Sverige det, som mennesker, som kommer hertil midt i livet, udvikler det til?«.
Budskabet lyder smukt og idealistisk, men havde givet mere mening, hvis det var kommet ud af munden på en aktivist i yderkanten af Vänsterpartiet eller Miljöpartiet.
I Interviewet på TV4 forklarede den afgåede partileder, at Sveriges grænser er ’opfundne’, og at de nytilkomne ’ikke bare skal tilpasse sig det svenske samfund’. Unægtelig noget af en markering efter et år, hvor den politiske polarisering er taget til i form af stribevis af ildspåsættelser på moskeer.

..

Modsætningerne mellem højre- og venstrefløje vil blive afløst af et opgør mellem magtcenteret i Stockholm og de pressede lokalsamfund.
Svensk politik er på vej ind i en ubehagelig gråzone, hvor et helt parti og en syvendedel af vælgerkorpset er noget, flertallet systematisk marginaliserer, alt imens konflikterne om integrationen tårner sig op.

..

Vist har internationaliseringen lavet meget om i Tage Erlanders legendariske folkehjem, men den renovering af bygningen, der er brug for, hedder dialog og ikke marginalisering.
Nu venter vi på næste bombe i Rosengård.

 

http://politiken.dk/debat/profiler/flemming_ytzen/ECE2498337/er-sverige-paa-vej-til-at-blive-nordens-hongkong/