En ny studie viser økende intoleranse i Indonesia, verdens mest folkerike muslimske land.

– Fremveksten av militant islamisme berører folk i alle samfunnslag og religioner i Indonesia, sier Benedict Rogers, teamleder for Christian Solidarity Worldwide (CSW) i Sør-Asia.

Sist uke presenterte Rogers en ny rapport om religionsfrihetens tilstand i Indonesia under et seminar ved NLA Høgskolen i Bergen.

..

Rogers og CSW har besøkt landet jevnlig de siste årene for å dokumentere situasjonen.

– Jeg trodde at den religiøse intoleransen kun fantes noen avgrensede steder, men der tok jeg grundig feil. Den finnes overalt og påvirker alle, sier Rogers.

Han mener myndighetene og president Susilo Bambang Yudhoyono har vært en av hovedårsakene til denne utviklingen. I 2007 uttalte presidenten: «Vi må alle gjøre tøffe tiltak mot avvikende religiøs praksis».

Kun seks religioner er tillatt. Alle avarter av disse er forbudt. F.eks ahmadiya-muslimer. Generelt er det skapt et klima der minoriteter får det stadig vanskeligere.

Både kristne og visse muslimske grupper som ahmadiyyer og sjiamuslimer er mål for ekstremisme. I 2008 fikk landets ahmadiyya-muslimer beskjed om å avvikle all offentlig religiøs aktivitet fordi retningen ikke er en anerkjent versjon av islam. I 2007 ble en gruppe kristne dømt til opp til fire år i fengsel for å ha fornærmet islam.

– Kirker blir stengt, noen steder ødelagt og forsamlinger angrepet både fysisk og verbalt. Kristne og muslimske minoritetsgrupper har opplevd fysiske angrep og hele landsbyer har blitt brent ned til grunnen, sier Rogers.

De som ikke deler den strenge sunni-retningen utsettes fra press både ovenfra og nedenfra. Slik blir de skviset av likegyldigheten ovenfra og sjikane og trakassering fra islamister. Det er en situasjon som kristne i Midtøsten har levd med lenge.

Ingrediensene som skal til kjenner man igjen: Blasfemilov og uvilje mot å beskytte minoriteter med loven i hånd. Negativ omtale av annerledes-troende. Ingen reaksjoner mot talspersoner som spiller på motsetninger.

– Myndigheten har ikke klart å stoppe den religiøse volden. Det er ingen tilfeller der religiøse overgripere har blitt tiltalt og straffet. Faktisk har heller ofrene blitt straffet, sier Rogers.

Rogers skulle bl.a treffe UDs spesialutsending for minoriteter, Peter Wille, under sitt Oslo-besøk. Hva kom ut av det?

 

http://www.vl.no/troogkirke/ekstremister-truer-indonesias-minoriteter-1.272327#cxrecs_s