Sakset/Fra hofta

Corriere della Seras mangeårige Midtøsten-korrespondent Lorenzo Cremonesi har gjort seg noen tanker etter IS-terroristenes bestialske avlivning av den amerikanske journalisten.

Halshugningen av James Foley er en påminnelse om den forvrengningen av verdier som er blitt påtvunget av de radikale islamske gruppene de siste årene. Det er uviktig hvem ofrene deres er eller hva de tenker. Det spiller ingen rolle om de er journalister, representanter for frivillige organisasjoner, FN-tjenestemenn eller annet. Det har heller ingen betydning om de f.eks. skulle være uenige i politikken som føres av landene de kommer fra. I deres slakteres øyne teller derimot symbolverdien de kan representere.

Cremonesi trekker den åpenbare linjen i nyere historie:

For oss journalister ble dette første gang klart med videoen som viste henrettelsen av Wall Street Journals Pakistan-korrespondent Daniel Pearl i 2002. Det var opplagt at det ikke først og fremst var han de ville rammet da de halshugget ham foran kamera, men snarere det ikke-muslimske Vesten, opplysningen og den frie pressen, samt USA og dets militære styrke. Det at han også var jøde var bare en ekstra «bonus» for morderne.

På 1980-tallet ble ikke en journalist bortført i egenskap av å være vestlig, poengterer han, men snarere for å skaffe løsepenger. Dette forandret seg med 11. september og fremveksten av al-Qaida, først og fremst i Irak og Afghanistan.

Artikkelforfatteren advarer:

I dag teller den religiøse diskrimineringen, og det mye. Utnyttelsen av den enda mer. Det er en fare enhver ikke-muslimsk vestlig person som ferdes i denne regionen, må være oppmerksom på. Man kan bli bortført, tatt til fange og drept – ikke for det man gjør, mener, skriver, forteller eller formidler. Men simpelthen fordi man er til nytte for å få spredd et budskap, fordi man er et ledd i en plan som ikke avhenger av en selv.

Man kan spørre seg hvorfor den erfarne kommentatoren ikke nevner mordet på Lee Rigby i Londons gater. Faren for å bli utsatt for noe lignende er ikke null i Vesten heller.

 

Lo stravolgimento dei valori imposto dai gruppi islamici radicali