Nytt

Islamistenes hensynsløse framferd i Nord-Irak, innvirker på norske aksjekurser. Oljeselskapet DNO står nå i fare for å miste kontrollen over Tawke-feltet i Kurdistan til islamistiske opprørere, og dette innvirker selvfølgelig på folks investeringslyst i området. Mandag endte DNO-aksjen ned 10 prosent på Oslo Børs, melder E24 .

– Om utviklingen skulle fortsette i IS sin favør, så må DNO på et eller annet tidspunkt ta en beslutning om de skal evakuere installasjonene sine, sa analytiker Christian Yggeseth i Artic Securities til E24 tidligere mandag.

En evakuering betyr naturligvis stans i inntekter og dermed tap av penger. DNO var en av børsvinnerne i fjor og optimismen var stor. Man antydet en kursoppgang på hele 50 prosent. Når pilene peker oppover og finansanalytikere spår gull og grønne skoger, er det lett å miste realitetssansen.

Realiteten etter den såkalte arabiske våren har vært at hele området er ustabilt, og det er umulig å vite hvordan det går. Akkurat nå med ISIS’ framgang, ser det verre ut enn på lenge. DNOs historie er et godt eksempel på at investeringer i det store utland krever en viss samfunnsforståelse.

Noen ord fra investoren og samfunnsdebattanten Øystein Stray Spetalen rinner meg i hu. Han var gjest hos Skavlan og fikk spørsmål om det var steder og land han IKKE investerte penger i. Den godeste Spetalen visste å svare. – Jeg investerer ikke i land med grønt i flagget, svarte Spetalen.