En ny studie fra OsloMet slår fast at mange norske husholdninger har blitt nødt til å stramme inn livreima.

I juni 2021 var andelen norske husholdninger som sa at de hadde økonomiske utfordringer, på syv prosent. I mars 2023 svarte 18 prosent det samme, skriver Forskning.no.

Forskerne ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO på Universitetet OsloMet ser tydelig hvordan tøffere økonomiske tider får konsekvenser for ganske mange nordmenn.

– Vi ser at vi får tydeligere forskjeller. På den ene siden har vi opp mot tre firedeler som klarer seg greit eller veldig godt, sier forsker Christian Poppe ved SIFO til NTB.

– Men på den andre siden har vi opp mot 18 prosent som sliter betydelig.

Øystein Stray Spetalen: – Regjeringen Støre har rammet vanlige folk

Andelen nordmenn som sier de har kuttet ned på forbruket sitt for å ha råd til mat, økte fra 11 prosent i fjor sommer til 28 prosent nå i mars.

Andelen som har vært på en matstasjon, har økt fra to til fire prosent de siste seks månedene. Blant dem med lavest økonomisk trygghet, har 17 prosent vært på en matstasjon.

Samtidig er økte bokostnader eller økte kostnader for å leie bolig, blitt en alvorlig belastning for mange.

Det er særlig enslige forsørgere som sliter, ifølge forskerne.

Den økonomiske situasjonen går også ut over helsen.

I mars i år svarte 22 prosent at den økonomiske situasjonen innvirker negativt på den psykiske helsen deres.

Forskerne Poppe og Kempson mener å se at et økende økonomisk, sosialt og helsemessig skille vokser fram i det norske samfunnet.

Alt dette mens sosialistene styrer Norge.

 

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.