En kvinne handler mat fra en grønnsaksdisk i Oslo. Foto: Sara Johannessen Meek / NTB.

To tredjedeler av norske husholdninger sliter med leve­kostnadene og har strammet inn på forbruket, viser en fersk rapport fra Forbruks­forsknings­instituttet SIFO. Hver fjerde husholdning har problemer med regninger, renter og avdrag, og hoved­årsaken er høyere strøm­priser, går det frem av rapporten, som er omtalt av NRK.

Forsker Christian Poppe er bekymret:

– Vi har fått ei dyrtid som har bygga seg opp sidan i fjor haust og forsterka seg gjennom vinteren. Då snakkar vi om høgare prisar på straum, drivstoff, mat og auka renter. Summen av dette slår ulikt ut og nokon blir ramma ekstra hardt, seier han.

Mange strammer inn på strømforbruket, bilbruken og sosial omgang, men hele 21 prosent av husholdningene som omfattes av SIFOs undersøkelse, bruker også mindre penger på mat.

– Det er enkelte faresignal i denne rapporten og det er den høge andelen som fortel at dei må spare inn på matbudsjettet. Det er jo grenser på kor lite ein kan bruke på mat og for enkelte har ein jo allereie hatt lite pengar til mat, seier Poppe.

Det er ingen tvil om hva som skaper denne økningen i allmenn fattigdom:

– Straumprisen har vore den viktigaste enkeltfaktoren, seier han.

66 prosent av hushaldningane fortel at dei har hatt utfordringar med å betale straumrekninga.

I haust og vintermånadane var det spesielt den enorme veksten i straum og drivstoff som råka hushaldningane tyngst.

Den pågående prisstigningen rammer alle og slår derfor mye bredere enn koronakrisen, som allerede hadde fått mange til å bruke opp reservene sine, fastslår Poppe.

Samtidig blir den norske staten rikere som følge av økt strømpris. Prissjokket har gitt staten ekstrainntekter som estimeres til flere titalls milliarder kroner.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.