Feature

Den som orker synet av nedslaktingen, råskapen og fortvilelsen, ser. Andre bør la være.

ISIS’ massehenrettelser minner om serbernes under krigen i Bosnia. Srebrenica ble en skamplett og kjent som den verste massakre i Europa siden annen verdenskrig. Nå er det en bevegelse i Syria og Irak som benytter massehenrettelser. Det er ikke ledd i noen krigføring. Det er drap for drapenes skyld. Som terror av fiendene, som kultisk handling.

Og de filmer sine grusomheter. Det gjorde ikke serberne. ISIS gjør et nummer av å kringkaste grusomhetene. Det er den nye massemediale jihad, og Vesten vet ikke eller forstår ikke hvordan massemedier kan anvendes som propagandavåpen. Det er som mediale selvmordsbombere: videoen gjør noe med mottakeren.

Dette opptaket har flere bilder av drepingen, men er uten lyd – av skuddene eller av stemmene til unggutter som ber for sine liv. Andre har resignerte eller hvileløse av redsel bøyd seg ned i felles visshet om at de snart skal dø, innen de med vold jages fra lastebilen de er fraktet på til jordstykket eller elvebredden hvor de blir skutt, og i sistnevnte fall dumpet i vannet.