Kommentar

En historie fra Danmark forteller hvorfor Europa og USA ikke er utrustet til å håndtere terroren når den nå beveger seg fra Syria og Irak til Vesten.

På Grimhøivej utenfor Århus ligger en moske. Det har vært kjent i lang tid at den er tilholdssted for salafister. Ahmed Akkari har beskrevet det inngående i sin bok. Moskeen har fått og får fortsatt støtte fra Århus kommune.

Flere av Syria-krigerne har hatt tilholdssted i moskeen. Man vet at den fungerer som rekrutteringssentral.

Nå har en imam fra Grimhøjmoskeen vært i Berlin og gjort seg internasjonalt bemerket. Imam Abu Bilal la ikke skjul på noe under fredagsbønnen i Al Nusra-moskeen i Berlin:

Det er en oppfordring til drap på alle jøder, hvor man enn finner dem. Det antisemittiske tildraget er tydelig når han sier at jøder sprer tyranni og korrupsjon hvor de enn kommer i verden og at de har slaktet ned profetene.

Tæl dem og dræb dem hver og en. Skån ingen av dem. Få dem til å lide forfærdeligt.

Tysk politi har innledet etterforskning. Danske aviser har skrevet om saken. Men reaksjonene har vært forbausende milde, både fra regjeringen og selv Dansk Folkeparti. Integrasjonsminister Manu Sareen har bedt politi og påtalemyndighet vurdere om uttalelsene er lovlige. Det i seg selv er et svakhetstegn.

Bilal har i ettertid forsøkt å presisere at han ikke mente alle jøder, kun de som operer i Gaza. Det er ingen slike forbehold i talen.

Dansk Zionistforening er ikke i tvil om at det er oppfordring til drap.

– Han har opfordret til at dræbe mig og alle medlemmer af Dansk Zionistforbund og alle sympatisører. Han spiller jo på, at der ikke er så mange danskere, der ved, hvad en zionist er, når han siger, at det kun er zionistiske jøder, der skal skades, siger næstformand for Dansk Zionistforbund, Jonatan Møller Sousa, og fortsætter:

– En zionistisk jøde, er en jøde, der er glad for, at Israel eksisterer. Det er en jøde, der støtter Israels ret til at forsvare sig, ligesom ethvert andet land har ret til at forsvare sig. En zionist er bare en person, som er enig i selvsamme ting.

Trykkefrihedsselskabet melder nå at de har gått til politianmeldelse. Selskabet er for avskaffelse av blasfemiparagrafen, men trusler om drap er noe annet.

Trykkefrihedsselskabet mener også at politikernes reaksjoner har vært valne.

På toppen av det hele fastholdt Abu Bilal sine uttalelser overfor danske TV2, etter at de hadde vakt oppstyr.

TV2 har interviewet Abu Bilal på dansk tv, og her bekræfter han udtalelserne om opfordringer til drab på zionistiske jøder, han udtaler: ”Det jeg har sagt i Berlin, det er normalt. Jeg har fortalt om zionisme. … Jeg mener kun de zionister, der dræber os. For jeg ved, at der også er jøder, der er gode. Så jeg mente dem, der dræber os i dag.”

Klippet kan ses her.

Her benytter Bilal en taktikk som ofte er effektiv overfor vestlige: Si du er misforstått, gå til motangrep, opptre forurettet og gjenta de samme tingene, bare på en annen måte. Da blir forvalterne av offentligheten forvirret og mister balansen.

Byrådsmedlem for socialdemokraterne i Århus, Peder Udengaard, ser ikke hvordan politikerne kan hindre Bilal å fortsette å tale i Grimhøjmoskeen.

Så lenge han overholder loven, er det mæget begrenset, hvad vi kan gøre. Ytringsfriheden er stadig helt grunnlæggende i et demokrati. Og så længe man holder sig indenfor lovens rammer, er det ikke noget vi som samfund kan eller skal ændre, sier Peder Udengaard.

Selv når dødstruslene uttales klart og tydelig, ser og hører en dansk politiker ingenting. «De må få lov å holde på». Man hører, men hører ikke. Man vil «se på saken».

Camilla Fabricius (S), der er fungerende politisk ordfører for Socialdemokraterne i byrådet, opfordrer rådmanden for Kultur og Borgerservice i Aarhus, Rabih Azad-Ahmad (R), til at se på, om man kan fratage Grimhøjmoskeen de aktivitetstilskud, der bliver givet fra kommunen, fordi moskeen arrangerer aktiviteter for børn og unge.

Og Rabih Azad-Ahmad er på ferie. Rådmannen har på bakgrunn av «tidligere saker» satt i gang en justering av betingelsene for støtte.

Det er som man ønsker å drukne det hele i byråkrati. Man vil slett ikke gjøre noe der og da.

I april hyllet formannen for moskeen en danske som nettopp hadde dødd som selvmordsbomber i Syria, som en «frihetshelt.

Dansk Folkeparti vil stenge moskeen. Men heller ikke de vil se problemets fulle omfang.

Dansk politi er «på» saken, men akter ikke en gang å møte opp for å høre hva han vil si i fredagsbønnen.

 

»Vi har juristerne til at kigge på, om der er noget strafferetligt indhold i dette her. Og det tager tid, for de skal rundt i kringelkrogene. Og uanset om Trykkefrihedsselskabet har indsendt en anmeldelse eller ej, så er det stadigvæk den tilgang, vi har til det,« siger politiinspektør Ole Madsen.

Selvom politiet efterforsker sagen, vil de ikke blande sig i, hvad Abu Bilal Ismail laver i Grimhøjmoskeen i mellemtiden. Derfor er de heller ikke at finde, når der fredag skal afholdes fredagsbøn i Grimhøjmoskeen, hvor Abu Bilal Ismail forventes at tale.

»Hvad han måtte sige i moskeen, og hvordan han har valgt at planlægge sin fredagsbøn, er helt og aldeles op til ham,« fastslår Ole Madsen.

 

Slik taler mennesker som ikke tar deres eget samfunns overlevelse på alvor. De later som om dette er «just one of those things», mens drapstruslene uttales foran hundrevis av mennesker, kringkastes, og en terrorgruppe skal være på vei til Europa.

Alt dette kunne skjedd i Norge. Norske medier unnlater å dekke slike historier. Det blir for vanskelig. Men de går bananas når Israel bomber, og jødehatet flammer i Europa.

Historien om Abu Bilal er også historien om Norge. Venstresiden og muslimer forenes i et voldsom front mot Israel, og deres avstandtaken fra antisemittisme er symbolsk.

Medier som har gjort hatretorikk til en flaggsak går selv foran i mangel på fair behandling av Israel. Det er en taktikk som minner om islamistenes. Det beste forsvar er angrep.

De nye antisemittismen i Europa er et varsel om at noe er på gang. Det vil i første rekke ramme Europas jøder, men berører allerede alle borgere som ønsker å leve i et sivilisert samfunn.

Vi er kommet over i en fase der det å bevare disse verdiene vil koste noe, og det er det vi har så vanskelig for å innse. Myndighetene hjelper oss i liten grad, og pressen slett ikke.

Kampen mot ekstremisme og terror kan ikke vinnes før man ser sakene i sin rette sammenheng. Resultatet av terrorvarsel uten en slik forståelse kan meget vel bli hysteri og en oppløsning av en fornuftig debatt.

 

 

http://www.trykkefrihed.dk/derfor-politianmelder-trykkefrihedsselskabet-imam-bilal.htm

http://jyllands-posten.dk/indland/ECE6888840/dansk-zionistforbund-fordoemmer-imams-udtalelser/

http://www.bt.dk/politik/s-i-aarhus-vil-tage-pengene-fra-grimhoejmoskeen