Danmark innførte i fjor en lov som gjør det mulig å forby innreise for hatpredikanter. Men når lederen for Hizb ut-Tahrir i Australia kan stå på talerstolen i en moské på Nørrebro i København og oppfordre til krig, må man spørre om loven ikke er en vits.

Reportasjen i Berlingske er nesten ikke til å tro. Den godt voksne hatpredikanten Ismail al-Wahwah – hvis noen fortjener navnet må det være ham – hisser forsamlingen i Masjid al-Faruq-moskeen i Heimdalsgate til krig mot de vantro.

Foran al-Wahwah sidder omkring 80 yngre og ældre mænd i skrædderstilling på moskeens røde gulvtæppe, og hans budskab er klart: Muslimer er i dag slaver for Vesten, men ved at genindføre et islamisk kalifat kan de igen komme til at lede verden.

Mediene og politikerne later som om det er kun IS som er problemet. Hizb ut-Tahrir er offisielt mot vold. Offisielt.

Men ordene som kommer ut av al-Wahawahs munn er en klar oppfordring til vold. Moskeen er dekket av koransitater på veggene:

Samme hellige bog henviser prædikanten til, da han siger, at den amerikanske præsident, Donald Trump, og de politiske ledere i London, Berlin, Paris og Moskva spreder en »epidemi«, som skal stoppes.

»De er en fare for mennesket; en fare for mennesket og en fare for naturen. Hvem vil stoppe dem? Hvem vil skære deres hænder af?« spørger den australske Hizb ut-Tahrir-prædikant med palæstinensiske rødder og svarer selv på spørgsmålet: Det vil islams unge.

Hvis noen trodde at kalifatet var noe som blir nedkjempet i Mosul og Raqqa tar de feil. Det oppfordres til kamp for et verdensomspennende kalifat i moskeer over hele verden. Det er litt som troen på at sosialismen skulle bli verdensomspennende.  Derfor stiftet man Internasjonslen som skulle arbeide for og bidra til revolusjon der hvor det var mulig. Siden det nå bor et stort antall muslimer i alle vestlige land, gir dette store muligheter. Denne uken avslørte australsk politi et forsøk på å sprenge at passasjerfly. To brødre ble arrestert. Men myndighetene tilllater altså at en «predikant» som Ismail al-Wahwah kan operere fritt. Har dette noe med «forkynning» å gjøre? Det er snarere det man kan kalle subversion på engelsk, altså oppvigleri. Tidligere var dette straffbart. Nå kan oppviglerne fly verden rundt fra moské til moskë og oppfordre muslimske menn til å forberede seg på krig.

Niels Valdemar Vinding er islam-forsker ved København Universitet. Han er ikke tvil om at dette er oppfordring til krig.

»I den aktuelle prædiken opildner Ismail al-Wahwah meget eksplicit til at besætte vestlige hovedstæder og til at udføre en ikke nærmere defineret form af jihad. Det er en indirekte opfordring til at gribe til våben. Samtidig står det klart, at han med sine tidligere udtalelser både har opildnet til jødehad og til kamp mod Israel,« siger han.

Sitatene Berlingske viser til er hentet fra en preken al-Wahwah holdt da han gjestet Heimdal-moskeen 7. juli. Talen ligger ute på youtube.com. Det legges ikke skjul på noe. Oppvigleriet skjer for åpen scene. Det i seg selv er et nederlag for myndighetene. De viser at de er maktesløse.

Scenen stammer fra en video af Ismail al-Wahwahs prædiken, som han har offentliggjort på Facebook 7. juli i år, da han gæstede moskeen Masjid al-Faruq. Se videoen og læs udtalelserne her.

»I den aktuelle prædiken opildner Ismail al-Wahwah meget eksplicit til at besætte vestlige hovedstæder og til at udføre en ikke nærmere defineret form af jihad. Det er en indirekte opfordring til at gribe til våben. Samtidig står det klart, at han med sine tidligere udtalelser både har opildnet til jødehad og til kamp mod Israel,« siger Vinding.

Når en predikant tør å utfordre myndighetene på en så åpenlys måte, viser han at han ikke har respekt for dansk lov og danske politikere.

Folketinget vedtok våren 2016 loven mot hatpredikanter. Den var det også noen liberale som var imot fordi det begrenser ytringsfriheten. Men knapt noe annet viser tydelig at hvis man holder døren åpen for slike gjester, blir resultatet radikalisering og terror. De åpenlyse hatmeldinger mot jøder gjør også snakk om bekjempelse av hatretorikk til tomt prat.

Den 2. mai kom de første forbud mot seks predikanter, senere er to navn lagt til, men altså ikke al-Wahwah, til tross for at hans retorikk er viden kjent.

Man må også spørre hvorfor Masjid al-Faruq-moskeen i Heimdalsgate ikke blir stengt. Den er en hatsentral:

Senest skete det, da imamen Mundhir Abdallah talte i moskeen i maj i år og blev politianmeldt for at opfordre til jødedrab, som Kristeligt Dagblad beskrev.

Når Berlingskes journalister spør politikerne som vedtok loven mot hatpredikanter om en kommentar, er de fulle av fordømmelser. Men de kommer alltid på etterskudd, og våger heller ikke nå å si de ting som helt opplagt må sies: Disse moskeene må stenges og det må komme en lov som forbyr prekener på andre språk enn dansk.

Norge har samme problem med Islam Net som ligner på Hizb ut-Tahrir og innviterer til dels de samme hatpredikantene til sine samlinger. I Norge blir leder av Islam Net invitert til NRK og av politiet på Romerike for å snakke om forebygging av radikalisering.

Man må ikke si man ikke vet.

Med i skuespillet hører også en annen forsker som hevder at innstramminger og forbud er nettopp hva Hizb ut-Tahrir ønsker, da det vil vise muslimene at de er forfulgt. «Forskeren» denne gang heter  Kirstine Sinclair og er lektor ved Syddansk Universitet. «Hun har et indgående kendskab til Hizb ut-Tahrir», ifølge B.dk. Men kanskje så inngående at hun ser saken fra deres side? Er det ikke på tide at journalister stiller spørsmålet om hvilken side man står på? Når en forsker påberoper seg å forsvare ytringsfriheten er det ikke det hun gjør, for når ytringsfriheten brukes til å hisse til drap mot andre, eksplisitt jøder og samfunn og myndigheter generelt, er det ikke ytringsfrihet, men forsvar for krig.

»De vil bruge en sag som denne til at problematisere, at et demokratisk samfund som det danske i virkeligheden har meget snævre grænser for, hvad man må sige og mene. Når de kan sætte en dagsorden, provokere og skubbe til grænserne, er de med til at legitimere sig selv,« siger Kirstine Sinclair.

Snevre grenser? Å forby jødehat og opphissing til krig er ensbetydende med «snevre grenser»? Det er på tide å ta et oppgjør med den slags eksperter, som fungerer som advokater for religiøse voldsmenn. Betalt av det offentlige.

Innvandringsminister Inger Støjberg har ikke noe svar på hvorfor al-Wahwah ikke står på listen over hatpredikanter som skal nektes innreise. Hun sier det er Udlændingstyrelsens ansvar.