Sakset/Fra hofta

Det er noe hjelpeløst over Arbeiderpartiets sekretær Raymond Johansen når han gang etter gang skal koke suppe på disse ikke nærmere spesifiserte fascistiske bevegelsene som med sine holdninger angivelig hadde inspirert massemorderen og terroristen Anders Behring Breivik til å begå sine ugjerninger.

Det hele, nå sist hos NRK Ytring, resulterer i lite annet enn gjentagelse av ordet «holdninger» og «bevegelser», uten at det nevnes noe mer konkret enn bloggeren Fjordman. Men oppgjør med Fjordman har ikke akkurat manglet, eller hva? Er det henrettelse eller pisking på Litteraturhuset som gjenstår for å garantere mot mer vold?

Overskrift:

Et oppgjør med holdningene

Ingress:

Hatet Breivik stod for har vi i Arbeiderpartiet snakket lite om. Det hatet er fellesnevneren for de fascistiske bevegelsene som nå vokser frem i Europa. Vi ser det også i Norge.

Første avsnitt:

Hele Norge har tatt et oppgjør med handlingene, men vi må også ta et oppgjør med hans holdninger. […] Dette var ikke holdninger som oppstod i et vakuum, de kom fra et sted.

Johansen kommer ikke til poenget. I andre avsnitt sier han at der fantes

en slags stilltiende enighet om at tiden ikke var inne for å ta den store debatten om de i det norske samfunnet som deler mange av holdningene til gjerningsmannen.

Fjerde avsnitt:

Holdningene som inspirerte gjerningsmannen lever videre i Norge og i Europa. […] Medieundersøkelser viser at ekstreme holdninger har fått lettere tilgang til offentligheten i ytringsfrihetens navn.

Hvilke holdninger? At ubegrenset innvandring ikke er lønnsomt?

Fjordman skulle angivelig ikke hatt Fritt Ord-stipend – men greit at de støttet utgivelsen av bin Ladens tekster? –, for det å tro at (sjuende avsnitt):

ekstreme holdninger alene kan bekjempes ved å gi dem offentlighetens lys er ikke bare naivt – det er farlig.

Åttende:

Vi ser nå klare tegn på at høyreekstreme og høyrepopulistiske krefter er på fremmarsj i Europa.

Hvilke? Nei, si det. Niende avsnitt:

Det er flere grunner til det, og de er sammensatt. Men dette vet vi: Ekstreme holdninger forsterkes ofte i økonomiske nedgangstider.

Ellevte:

Vi kan ikke forklare fremveksten av høyreekstreme partier og ekstreme holdninger alene med tøffe økonomiske tider og høy arbeidsledighet.

Tolvte:

Vi kan ikke unnlate oss å stille det ubehagelige spørsmålet om hvordan holdninger fører til handling – og hvordan holdningene formes og får bre om seg i våre samfunn.

Fjortende:

Hat mot styresmaktene, forakt overfor politikere og generelt antidemokratiske holdninger og konspirasjonsteorier var helt sentrale elementer i gjerningsmannens ideologi, som i de fleste ekstreme ideologier. Slike holdninger har blitt ufarliggjort og alminneliggjort gjennom en årrekke.

Etc.

Johansen rekker vel å snakke om holdninger tjue ganger. Det blir ikke mer konkret enn at de sosiale mediene har gjort de avskyelige tankene som alltid vil eksistere, mer synlig:

Da en 15-åring druknet i Fredrikstad for noen uker siden, ble det skrevet et innlegg på Facebook med budskapet «Hurra, en muslim mindre!». Mange trykket liker. At noen kan finne glede i at en ung gutt mister livet, er opprørende. Slike utsagn må vi reagere på. Dersom holdninger som denne blir alminneliggjort, har vi sviktet som samfunn.

Men hvem kan med hånden på hjertet si at dette står i fare for å bli alminneliggjort? Man kunne nesten mistenke partisekretæren for å være akkurat så konspirativ som han anklager andre for å være.

Veien er kort til Johansens inkvisisjon:

Å ta til motmæle er å ta ansvar for framtida. Metoden er å si fra, svare og ta igjen – om det er ved lunsjbordet eller på nett. Om det er mot de voldelige eller ikkevoldelige delene av de ulike hat- og konspirasjonsmiljøene. Fordi deres holdninger er farlige. Og de dreper.

Ikke minst fordi det å være mot innvandring faller i samme skrekkelige kategori som helt andre ting:

De ekstremistiske hatmiljøene kan deles i mange grupper: Tradisjonelle anti-innvandringsgrupper, antisemittiske miljøer, islamhatere, militante bevegelser, ekstrem islamisme og rene konspirasjonsteoretikere.

Alt er med i en saus, uten navn på personer eller bevegelser. Den ekstreme islamismen sågar. Skal en forstå det slik at partisekretæren mener den også inspirerte Breivik? Hva da med Norges bidrag til Hamas eller ydmykelsen av Selbekk mens Ap satt ved makten?

Presisjonsnivået er ikke imponerende, og det er kanskje ikke meningen heller. Meningen er snarere å være så vag fra begynnelse til slutt at man oppnår å spre frykt hos sakesløse personer for at de selv kan utleveres for ikke å ha tatt på seg meningshijab neste gang. Det er visst ikke bare egne konspirasjoner som projiseres, det samme gjelder egne antidemokratiske tendenser.

Man vinner ingen hjerter på den måten, i alle fall. Mon tro om ikke Johansen skulle drive litt selvransakelse over egne, heh, holdninger?

 

http://www.nrk.no/ytring/et-oppgjor-med-holdningene-1.11830464