AUF-leder Eskil Pedersen mener Norge ikke har tatt høyreekstremismen på alvor. Han ønsker seg et endelig oppgjør. Hva det skulle bestå i, går han ikke nærmere inn på.

– Både AUF og jeg mener oppgjøret med fremmedfiendtligheten uteble etter 22. juli. Vi har hatt veldig grundig diskusjon om politi og beredskap – som både er viktig og riktig, men vi må også ta et oppgjør med årsakene til angrepet, sier Eskil Pedersen til VG.

..

– Det var et politisk attentat fra en høyreekstrem rasist. Og det er mange flere rasister og høyreekstreme der ute. Det er voksende bevegelser i nabolandene våre, og da skylder vi alle dem som mistet livet at vi ikke glemmer det, sier han.

Pedersen har sagt lignende ting tidligere. Men påstanden om at oppgjøret med fremmedfiendtligheten uteble etter 22.7., vil nok overraske flere.

Han får støtte av utenriksministeren, som ønsker en tøffere holdning. Espen Barth Eide sier at man i den første tiden var så opptatt av å stå sammen som en familie at det ikke var rom for å ta et oppgjør med «de verste kreftene».

Nå, derimot:

– Jeg som utenriksminister vet ganske mye om at høyreekstreme marsjerer ute i Europa – igjen. Noen marsjerer på tradisjonelt vis, mens andre marsjerer i anførselstegn i kommentarspaltene, sier han.

– Vi må vi bli tydeligere og tøffere, og vi må stå opp mot dem som vil spre hat mellom folkegrupper.

Også overfor Aftenposten uttrykker Barth Eide et ønske om et oppgjør, den store debatten om høyreekstreme holdninger.

 

– Det er viktig å markere og minnes 22. juli. Det har vært en dag med mange følelser. Jeg tror tiden er moden for å ta den store debatten om høyreekstreme holdninger. Selv om denne gjerningsmannen var ekstrem, ga han uttrykk for holdninger som mange står for, sier utenriksministeren.

Men hverken Pedersen eller Barth Eide utpeker en eneste motstander. De nøyer seg med å snakke om «de» og «kreftene» som marsjerer i gater eller på nettet. Hvem er det de mener? Hvem er det de skal snakke med hvis de ikke kan sette navn på dem?

Aftenposten reserverer seg

Det er ellers verdt å merke seg at Stanghelle/Aftenposten velger å reservere seg mot å slå alle nasjonalistsinnede i hartkorn med Breivik. Det er nye toner. Men Aftenposten later som om de er gamle. Amnesia er utbredt i Aftenposten.

Breiviks ekstreme, nasjonalistiske ideologi var en av faktorene som bestemte målene for hans ubegripelige ondskap. Men her gjelder det å holde tungen rett i munnen og ikke blande sammen to debatter. Vi mener statsminister Jens Stoltenberg gjorde helt rett da han for to år siden straks skilte mellom politiske holdninger og kriminelle handlinger.

Det er Breivik alene og ikke andre personer eller grupperinger, som kan ha et mindre eller større slektskap med hans ideologi, som bærer ansvaret for ugjerningene 22. juli og lidelsene som både ofre og pårørende ble påført. Hele det politiske Norge har fra første dag stått sammen om å fordømme ugjerningene.

 

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/22-juli/artikkel.php?artid=10112353

http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/–22-juli-er-nart-og-fjernt-pa-samme-tid-7261319.html#.Ue27cWRJUnU

http://www.aftenposten.no/meninger/leder/Ondskapen-som-ikke-slipper-taket-7260999.html#.Ue297mRJUnU

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.