Sakset/Fra hofta

Idag er stafettpinnen overlevert fra Tord Hustveit og Iselin Nybø i Venstre til Marielle Leraand, nestleder i Rødt. Hun skriver seg varm om «hykleriet» rundt det faktum at norske kvinner velger plastiske operasjoner.  

Et angrep mot Frp er selvsagt også med:

Hykleriet og den underliggende rasismen og muslimhatet til Frp er likevel åpenbart når man aldri hører de rette noe tilsvarende kritikk mot kvinnefiendtlige praksiser i vårt eget land. 

At Frp ikke tar et oppgjør med silikonpupper kan, i Marielle Leraands øyne, forstås som rasisme og muslimhat. 

Det at unge jenter i skolealder bruker et par timer i døgnet på sminke, shopping av klær og utseende, er heller ikke noe som er ubetydelig inngripen i en ung jentes liv. Og ingenting av dette kan feies bort som et «personlig valg». Det er innlært systematikk i det, siden det gjelder såpass mange.

2266661

Marielle Leraand – med selvvalgt bleket hår og sminke

Jeg kan ikke fri meg fra å tenke at det er lett å kritisere jenter som bruker «tid på å bli pene» all den tid man er naturlig pen selv. Alle er dessverre ikke like vakre fra naturens side, og det er krevende å bli «kompenseringspen» hvis man vil ha draget.

De aller, aller fleste ønsker å møte en partner å dele livet med og det er en reell konkurranse på kjøttmarkedet hvor ingen foreldre står klare med håndplukket ekteskapskandidat. 

Marielle avlutter innlegget med en mykere tilnærming og oppfordring :

Det er ikke mange som tør å vedgå samfunnets klamme hånd over kvinners seksualitet, frihet og helse. Og det er heller ikke poenget å legge skylda over på de enkelte kvinnene som såkalt «velger» å tilpasse seg mannssamfunnets verdier for hvordan en kvinne skal og bør være.

Det vi trenger en større debatt om er hvordan vi kan endre på disse kvinnefiendtlige praksisene – både i Norge og i andre land. Men det å starte med å ville forby utelukkende de muslimske kvinnefiendtlige praksisene mener jeg er feil vei å gå.

Men hvor stor skal debatten være? Er det noen som nå ikke har gjort seg opp en mening om hva de synes om burka og niqab i Norge?

Å sammenlikne burka og niqab med sminke og plastiske operasjoner som to likeverdige faktorer i «kvinnefiendtlige praksiser» vil det bli vanskelig for Rødt å finne støtte for, annet enn innad i eget parti.

Så Mariella, vi starter med den verste vi: Tildekking av kvinner så de ikke kan ha et normalt sosialt liv. Så kan du fortsette med din egen avsporende silikonpuppedebatt.

VG