Nytt

VG-nett melder 30.desember om at muslimske jenter møter opp på niqabtreff i Oslo for å øve på å gå med niqab på offentlig sted.

Ved 13-tiden i dag ankom flere niqab-kledte kvinner moskeen på Grønland for å sammen lære seg å bli mer komfortable med å gå med det heldekkende plagget i det offentlige rom.

Niqab-kurset kommer som et resultat av flere måneders diskusjon på debattforumet islamnet.no, der muslimske kvinner i Norge har diskutert bruk av niqab i det offentlige rom.
Mange mener at dette er så problematisk og vanskelig på grunn av reaksjoner både fra muslimer og etniske nordmenn, at de ikke tør å bruke plagget – selv om de gjerne vil.

Det ønsker flere kvinner på diskusjonsformet å gjøre noe med.

«Jeg drømmer om å kunne gå ut i niqab her i Oslo. Kanskje jeg finner en jeg kan dele drømmen med og kanskje sammen er vi sterkere», skriver en kvinne på diskusjonsforumet.

Christian Thybring – Gjedde (Frp) er ikke fornøyd med dette møtet og ser på det som et nytt skritt i islamiseringen av Norge.

Stortingspolitiker Christian Tybring-Gjedde (Frp) er sjokkert over arrangementet.

– Dette betyr at islamiseringen av Norge har tatt en ny vending, hevder han.

LO’s nestleder og medlem av Arbeiderpartiets integreringsutvalg Gerd Kristiansen, er udelt positiv til arrangementet.

– Dette er helt topp. Det er flott at initiativet kommer fra kvinnene selv og at de selv bidrar til debatten om hvordan de best kan integreres. Ingenting er bedre enn at kvinner selv ønsker å gjøre noe med at niqab-bruk oppleves problematisk, sier Kristiansen.

Hun definerer reaksjonen fra Tybring-Gjedde som «så lite konstruktiv at jeg nesten ikke gidder å kommentere den».

– Vi er et flerkulturelt samfunn. Det må vi bare akseptere. Jeg forstår ikke dem som velger å bruke niqab eller burka, men jeg aksepterer at de gjør det

Arbeiderpartiet er splittet i synet på bruk av niqab og Jan Bøhler slipper til med hva han synes:

Jan Bøhler (Ap) viser til det han tror muslimer flest tenker om niqab-arrangementet på Grønland.

– Jeg støtter veldig de muslimer som er sterkt imot plagget og mener at det er kvinneundertrykkende. Det store flertallet av muslimer i Norge mener dette, tror Bøhler.

Han sier at han ikke tror på at kvinnene møtes på Grønland i dag ut i fra gode intensjoner.

– Det er ytterst få kvinner som bruker burka og niqab i Norge i dag. Det håper jeg at det fortsatt vil være. Jeg er uenig med kvinner som mener at man bør forsøke å gjøre det mer naturlig å gå med disse plaggene, sier Bøhler.

Det å være enig med Thybring – Gjedde er vanskelig for en Arbeiderpartimann. Mange etniske nordmenn og andre som ikke er muslimer ser med bekymring på hvordan muslimer markerer seg i samfunnet. Jan Bøhler mener Thybring-Gjedde krisemaksimerer:

Han har lite til overs for uttalelsene til Frps Tybring- Gjedde.

– Vi bør vokte oss for å helle bensin på bålet og krisemaksimere dette. Gjedde demoniserer et helt miljø, og det virker kun mot sin hensikt. Tybring-Gjedde kjenner tilsynelatende østkanten altfor dårlig.

Spørsmålet er om Thybring – Gjedde virkelig gjør det. Jeg tror han skjønner god hvordan mange etniske nordmenn tenker i Groruddalen.

I bokhandelen på Stovner var Ayaan Hirsi Alis «Nomade» utsolgt før jul. Bestillingslisten for å få tak i boken før jul var lang. Kanskje dette tyder på at det er en del folk som er langt mer kritiske til utviklingen, og nysgjerrige på hva islam gjør med samfunnet vårt enn det mange av våre politikere liker å se?

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10020866