Kommentar

Mehdi Nemmouche er et navn som flagrer forbi. Han skjøt et israelsk ektepar på det jødiske museet i Brussel og to ansatte.

Nemmouche hadde en tøff oppvekst. Bestemoren overtok omsorgen fra han var to år. Det heter at han fra han var ung sov i en bil frem til han ble 17. Så ble han kriminell. Begikk ran. Bak murene ble han religiøs. Man ser blikket, det er annerledes. Nemmouche dro til Syria. Han tok en lang omvei hjem, via Asia. (Hvor fikk han penger fra?) Han bodde ikke langt fra grensen til Belgia.

Spørsmålene gnager: Hvordan skaffet han seg en Kalasjnikov? Hvordan kunne han reise fra Brussel til Marseille uten å bli oppdaget?

 

 

frankrike.mehdi.nemmouche.

 

Europa vet ikke hva det skal stille opp, hverken psykologisk, politisk eller sikkerhetsmessig. Hvordan passer man på mange hundre mennesker på et kontinent med åpne grenser? Ved å utstyre dem med fotlenke?

Jihadistene utgjør en hær i Syria. Hvorfor skulle de ikke utgjøre en hær i Europa? Ordet er for skremmende til at man tør tenke tanken.

En forsker fra Midtøsten, nå ansatt ved et amerikansk universitet, sa på TV tirsdag: ISIS er ikke lenger en gruppe, etter erobringen av Mosul er de en hær.

I denne hæren har flere tusen utenlandske jihadister tjent og blitt indoktrinert.

Hvis man vil forstå omfanget av trusselen skal man lytte til Samuel Laurent som har skrevet boken Al-Qaida i Frankrike.

Laurent vet beskjed om Nemmouche. Han dro først til London der han traff Antjem Choudary og deretter til Tripoli der den utviste Mohammed Omar befinner seg, begge er sheiker innen det globale jihad. Storbritannia utviste Omar, men lar Choudary virke fritt. Det er hva man må kalle selvmorderisk.

Man skal ikke utelukke at de harde metoder som Egypts nye president Fatteh Abdel al-Sisi har tatt i bruk vil kunne bli kopiert av et desperat Europa som mister kontroll over lov og orden.

Det vil være en helt annen konvergens enn den Civita-leder Kristin Clemet snakker om vil skje bare innvandringen får vart lenge nok.

Midtøsten flytter med til Europa. Og også metodene for å løse problemene.

Midtøsten er på full fart tilbake til strong-man-styre. Hva sikkerhetssituasjonen kan komme til å gjøre med et Europa som blir overveldet av problemer, kan man bare ane. Men historisk har man sett at når vanlige kanaler for prosess ikke fungerer, tyr man til nødløsninger. Det er man vant til i Midtøsten.

Mosul gir ekko også i Europa.

 

 

Laurent ble invitert til å besøke Nusra-fronten i Syria. Her fant han et par tusen krigere, hvorav et 50-tall franskmenn. Dette er personer som følger godt med på hva som skjer «hjemme», slik truslene mot Jens Stoltenberg viser. Syria er den først krig som også foregår på nettet. Før sa man at karikaturer spredte seg med lynets hastighet. Nå er det jihadistene som bruker nettet og dermed skremmer andre til taushet eller forsiktighet. Dette forholdet er lite påaktet.

Regjeringens ny handlingsplan mot radikalisering og voldelig ekstremisme har kampen mot netthat som prioritering. Den er ledd i et støre prosjekt som Europarådet under Thorbjørn Jagland står for.

Deres kamp virker underlig ute av sync med en verden der jihadister skjærer hodet av fanger på youtube.

Samuel Laurent sier Nusra-fronten og ISIS legger størst vekt på den ideologiske indoktringeringen. Hva sa Omar Bakri til Nemmouche: At jihad ikke stopper med Syria. Som europeer har han plikt til å fortsette jihad når han kommer hjem.

Jihadistene er spredt. De er band of brothers. De inngår ikke i en fasttømret organisasjon som det går an å overvåke. Det er tusenvis av enkeltpersoner som søker sammen eller opptrer enkeltvis, alt ettersom.

De har en ting til felles: Troen.

Som Europa mener det har tilbakelagt og føler seg hevet over.

Tilbake er en stor tomhet, som jihadistene senser. En av dem, Abu Usaamah, sier:

– Skjelv, snart vil hele verden få føle at kalifatet har vendt tilbake.

 

http://www.parismatch.com/Actu/Faits-divers/Le-djihad-made-in-France-568049

Les også

-
-
-
-
-
-
-

Les også