Fransk politi arresterte torsdag en franskaraber ved navn Mehdi Nemmouche (29) på buss- og togterminalen i Marseille. I bagasjen fant de samme type våpen som ble brukt under angrepet på det jødiske museet i Brussel 24. mai, der et israelsk par og to museumsansatte ble drept.

Nemmouche hadde også med seg klær som passer til det man ser på videoovervåkingen. Fransk politi er ganske sikker på at han er gjerningsmannen.

belgia.museum.drapsmann

Mest interessant: Nemmouche har vært jihadist i Syria.

Han har sittet flere år i fransk fengsel, og det var der han ble radikalisert.

Nemmouche became a radical jihadist while serving a sentence in France in 2009 for armed robbery, TF1 reported. He left France for Belgium in 2012 and from there traveled to Syria.

Nemmouche had spent a total of five years in prison from late 2007 to December of 2012, and had visited the United Kingdom; Lebanon; Turkey and Syria after his release. He returned to Europe in March 2014, BFMTV reported Sunday.

Dette er den  utviklingen som har vært observert hos flere: kriminelle som radikaliseres mens de sitter inne. I Syria har de fått en brutal krig å herde seg i. Nemmouches aksjon kan være en forsmak på hva de vil anvende erfaringen til.

Nemmouche ble pågrepet under en rutinekontroll. Han nektet å la tollinspektører inspisere bagasjen hans. Man tror han var på vei til Nord-Afrika med båt.

For jøder i Europa har drapene og konteksten en spesiell betydning.

“We are very satisfied with the work of the French authorities in finding the perpetrator of the cold-blooded murders last week,” European Jewish Congress President Moshe Kantor said in a statement Sunday. “However, for too long authorities in Europe have acted speedily after the fact, it is now time for all to turn attention and set as the highest priority the prevention of these vicious crimes.”

En prominent muslimsk stemme, Tariq Ramadan, gikk torsdag ut og hevdet at det jødiske paret som ble drept var Mossad-agenter. Det skulle gjøre drapene til likvideringer, ikke antisemittiske henrettelser.

 

 

http://www.jta.org/2014/06/01/news-opinion/world/report-passenger-from-brussels-arrested-with-rifle-in-marseille

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂