Lastebilen pløyde inn i en folkemengde på 1000-1500 mennesker som var ute for å feire Bastille-dagen og se på fyrverkeriet. Biler er ikke bare et skremmende våpen, de vekker også sterk vrede.

The manager of Le Voilier Plage restaurant in Nice said:

“Just as the fireworks finished we saw a lorry drive onto the pavement. There was a massive panic there must have been somewhere between 1,000 and 1,500 people on the Promenade des Anglais. There was an awful panic, people were running everywhere. We provided a refuge for some people, mothers, children. There were people lying on the ground who were injured or worse.

“There were children in tears.»

Folk så små barn liggende igjen på gaten:

A man identified as Manon told Nice Matin newspaper:

“The driver had made up his mind, he was going to crash. The van drove onto the pavement. It passed two metre away from us. I saw people lying down  I saw a small child on the ground.»

Hvordan reagerer mennesker som har sett noe slikt eller de som får høre om det?

Det har nå bygget seg opp en strøm av hendelser på fransk jord. Ikke bare Charlie Hebdo, HypcerCacher og angrepene fredag 13. november.

mohammed-merah-5

Franskmenn flest husker det begynte med Mohammed Merah som først drepte soldater, så angrep en jødisk skole i Toulouse, og drepte skolebarn og en rabbiner inne i skolegården. Etterhvert kom det frem at Merah hadde vært en jihadist under utvikling, som myndighetene hadde fulgt med på, som de hadde intervjuet etter en rundtur til Midtøsten. De visste hvem han var.

Merah forskanset seg i leiligheten og måtte nedkjempes. Han hadde også hatt en GoPro-kamera med seg.

mehdi.nemmouche

Så var det Mehdi Nemmouche som gikk til angrep på det jødiske museet i Brussel 24. mai 2014 og drepte fire. Nemmouche satte seg på bussen mot Marseille med maskinpistol, IS-flagg og kamera. Det viste seg at han hadde vært hos IS, hvor han var kjent for å nyte å torturere fangene. Nemmouche kom om natten, nynnende.

Ayoub El-Khazzani.train.terror.thalys

Så var det Ayoub El Khazzani som 21. august 2015 forsøkte å begå en massakre på TGV-toget Thalys på vei fra Amsterdam til Paris. Kun snarrådige amerikanske soldater, særlig Spencer Stone, som forsto hva som foregikk, klarte å forhindre blodbad. Også el-Khazzani sto på den såkalte S-listen politiet har over potensielle terrorister.

Det har vært mange andre angrep. Franskmenn husker ikke det grufulle drapet på Hervé Cornara i Lyon i juli 2015.

Hervé Cornara

Dette var henrettelse IS-style: Med avskæring av hodet og livestreaming til Syria.

 

juhadi2.jpg

Jihadisten Yassin Selhi med offerets hode i bakgrunnen.

Selhi hadde planer om å sprenge den amerikansk-eide gassfabrikken som han arbeidet på og hvor Cornara var hans  sjef. Han rakk å drepe Cornara, men da han skulle tømme en flaske aceton inne på fabrikken ble han overmannet av en brannmann. Angrepet gjorde dypt inntrykk, og regjeringen ved Bernard Cazeneuve, tildelte posthumt Carnara Æreslegionen.

Så kom Bataclan og senere Brussel 22. mars i år og også de hadde forbindelser til Paris.

Francois Hollande varslet i går at han ville oppheve unntakstilstnaden 26. juli. Det er utenkelig at det skjer nå.

De senere dagene er det blitt kjent at sjefen for franske PST, Patric Culver, i interne møter for en parlamentskomite har sagt at han frykter for borgerkrig. Han tror ikke ytre høyre vil sitte stille og se på at jihadistene går til krig mot sivilsamfunnet og staten. Det er også jihadistenes mål å fremkalle en slik reaksjon.

For to dager siden ble det kjent at Culver hadde sagt at han trodde IS ville bruke bilbomber i franske byer, slik de har gjort i Syria og Irak. De har kompetansen og mannskapet, hvorfor skulle de ikke gjøre det? spurte Culver.

Igjen: Hvordan vil folk reagere?

Nå har de fått terror i Nice. Vi kjenner ikke slutten, men det vi vet er ille nok.

Hvis myndighetene skal forhindre at borgerne tar loven i egne hender må de vise handlekraft. Da holder det ikke bare med bevoktning. Nå må regjeringen vise seg proaktiv og komme med forslag til endringer. Eksempelvis de 7.000 på S-listen. Nesten alle terrorister har stått på listen, men overvåkingen er blitt innstilt. Hvis myndighetene ikke har kapasitet til å følge dem må det treffes andre tiltak. Det mest nærliggende er internering.

jean-baptiste-salvaing-et-jessica-schneider-couple-de-flics-exemplaires

Den 13. juni ble politiekteparet Schneider drept i sine hjem i Montagnville utenfor Paris, foran øynene på parets tre år gamle sønn. Også det av en kjent jihadist som livesendte via facebook.

Begeret er fullt.

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂