Nytt

Flere jihadister som har reist fra Norge for å kjempe i Syria vil nå «hjem» igjen.

Utenriksdepartementet har i de siste ukene blitt kontaktet av flere norske statsborgere, både kvinner og menn, som trygler om hjelp til å komme seg ut av Syria.

UD kommenterer tørt at det er begrenset hvilken evne man har til å yte bistand inne i et borgerkrigsherjet land.

Så mye om evnen. Hvordan mon det står til med viljen? I mange europeiske land frykter man konsekvensene av hjemvendte syria-krigere.

Og ikke bare i Europa: New York Times skriver i dag at Egypt står overfor en voksende trussel fra hjemvendte jihadister. Minst to av dem skal ifølge NYT nylig ha drept seg selv i selvmordsangrep i Egypt.

75.000 utenlandske krigere i Syria?

PST og Etterretningstjenesten har tidligere uttrykt bekymring for at krigere som kommer tilbake fra Syria kan utgjøre en trussel. Ifølge TV 2 er flere av dem konvertitter.

Vil ikke tallfeste

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) anslo i fjor at det «norske» bidraget til kamphandlingene er mellom 30 og 40 personer. PST vil ikke lenger kommentere hvor mange de tror har reist til Syria, men henviser til den nasjonale trusselvurderingen som legges frem om noen uker. Der vil situasjonen i Syria og dens påvirkning på trusselbildet i Norge bli omtalt.

Henvendelsene til Utenriksdepartementet kommer i tillegg til de mye omtalte somalisk-norske søstrene fra Bærum. Faren deres reiste i fjor for å hente døtrene sine hjem, uten å lykkes.

Familiene til flere av de som har reist til Syria forsøker å organisere en sikker flukt for sine kjære til den tyrkiske grensen, får TV2 opplyst fra kilder i det islamistiske miljøet i Norge.

UD gir råd og veiledning

– Jeg tror alle som følger situasjonen i Syria i dag skjønner at det er svært vanskelig å kunne yte bistand fra norske myndigheters side inne i Syria. Situasjonen i landet er både farlig og uoversiktlig. Vi forsøker likevel å bistå de som henvender seg med blant annet med råd og veiledning så langt det lar seg gjøre, sier Frode Andersen, kommunikasjonssjef i UD.

«Hjemlengselen» har angivelig sammenheng med en dramatisk utvikling i Syria hvor personer tilknyttet organisasjonen ISIS, den islamske staten i Irak og Levanten, er regnet for å være fritt vilt. Flere norske statsborgere skal ha deltatt i kamphandlinger sammen med ISIS.

I tillegg har utenlandske statsborgere blitt et attraktivt mål for kriminelle bander som spesialiserer seg på kidnapping og utpressing.

Nordmenn vil ut av Syria – bønnfaller UD om hjelp