I britisk innvandringsdebatt fokuserer media ofte på antall personer som er født utenfor Storbritannia. Dette har to hovedårsaker:

1. Storbritannia har hatt fremmedkulturell innvandring i over 60 år

Innvandringen av store folkegrupper begynte langt tidligere i Storbritannia enn i de fleste andre europeiske land fordi mange av de tidligere koloniene ble selvstendige i årene etter den 2. Verdenskrig.  Faktisk hele 51 små og store stater. Hvem som kvalifiserte seg for tildeling av britisk pass var en komplisert affære.  Mange av disse innvandrerne har nå bodd i Storbritannia i mer enn 50 år og er godt assimilerte.

2.  Den store økningen i innvandring det siste tiåret

Det er først i det siste tiåret at innvandringen har økt i et tempo hvor det har påvirket jobbmarkedet, boligmarkedet og lokalsamfunnet til det ugjenkjennelige. De ellers så tolerante britene føler seg lurt av politikerne når det gjelder den ukontrollerte innvandringen. Ved å fokusere på utenlandsfødte tar man blikket vekk fra innvandrerbefolkningens faktiske størrelse.

Igår viste Daily Mail en oversikt over hvordan innvandringen har forandret seg siden 1951.  Her ser vi at indere nå er den største gruppen av utenlandsfødte .  I ONS» (britiske SSB) statistikker fra Census 2011 opplyses det at det er totalt 1.451.862 som betrakter seg som  Indian/British Indian.  De fleste indere bosatt i Storbritannia er altså født der.  482.000 pakistanere er utenlandsfødte, men totalt er det 1.174.983 som kaller seg Pakistani/British Pakistani i UK.

I perioden 2001-11 kom det 238.000 indere og 174.000 pakistanere. For ikke å snakke om de nærmere 600.000 polakkene som har flyttet til Storbritannia de siste årene. Mange nordmenn tenker kanskje at det bor så mange i Storbritannia, så alle disse innvandrerne «forsvinner» i mengden. Men slik er det ikke.

London er i en klasse for seg rett og slett på grunn av størrelsen, så den lar jeg ligge. Neste by er Birmingham med drøyt én million innbyggere, dernest Leeds (750.000), Manchester (500.000) og Liverpool (450.000).  De fleste byene i Storbritannia har rundt 100.000 innbyggere og en stor segrerert gruppe av innvandrere vil prege bybildet. Dette er en øy full av småbyer.

Mange briter opplever at hva de leser i avisene ikke stemmer med det de selv ser. En tur til Coventry forrige helg belyste dette. I byens sentrum var det mer enn de forventede 25% med utenlandsk utseende. Telling var unødvendig.

Nordmenn opplever det samme. Bare ta T-banen til Ellingsrudåsen i Oslo. Prosentandeler og gjennomsnitt for hele landet føles fjernt når du ser at du er eneste nordmann igjen i en nesten full T-banevogn.

article-2525144-1A285DDA00000578-663_634x953

I ONS’ tall fra Census 2011 er det 1,9 millioner personer som klassifiserer seg som «black African/black Caribbean/black British». I denne oversikten ser vi Jamaica og Nigeria, men det er vanskelig å relatere totalen her på 351.000 utenlandsfødte personer til de nesten 2 millioner som bor i Storbritannia.

Ved at tallene presenteres på denne måten kan man lett få inntrykk av at  innvandrerbefolkningen er mindre enn hva den virkelig er. Akkurat som i Norge forsøker man å slå fast at alle som er født i Storbritannia er briter og disse holdes da også utenfor oversikten ovenfor.

Daily Mail

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.