Kommunepolitikere i Malmø har godkjent bygging av tre nye moskeer, og minst en vil få bønneutrop.

 

Inom en snar framtid kan Malmö ha tre stora moskéer. Sedan tidigare har kommunen gett grönt ljus åt byggandet av ett muslimskt kulturcenter, inklusive stora bönesalar, på Danska vägen i villaområdet Håkanstorp. I torsdags beslöt stadsbyggnadsnämnden att bevilja bygglov åt ytterligare en moské, i det gamla industriområdet Elisedal nära Jägersro travbana.

– Ett helt okontroversiellt beslut för vår del. Vi har religionsfrihet i Sverige och det är inte stadsbyggnadsnämndens uppgift att värdera inriktningen på folks tro, säger Carina Svensson, S, stadsbyggnadsnämndens ordförande.

Hon menar att så länge man följer planritningarna och har de ekonomiska medel som krävs för att bygga, är det inga problem att bygga moskéer eller för den delen kyrkor eller synagogor vad kommunen anbelangar.

– Vi lägger oss inte i själva verksamheten, säger Svensson.

Moskén kommer att vara rejält tilltagen, i tre våningar, med kupol och minaret. Från minareten kommer det att kallas till bön på traditionellt vis, genom böneutrop.

– Ja, det blir böneutrop. Men jag kan inte säga hur ofta, det framgår inte, säger Carina Svensson.

Enda partiet som reserverade sig mot beslutet var Sverigedemokraterna, som bland annat tryckte på jämställdhetsaspekten.

– I kommunfullmäktige talas det ofta om hur viktigt det är att stadens jämställdhetsplan följs i kommunens alla verksamheter. Då tycker vi det är märkligt att tillåta ett bygge med separata ingångar för kvinnor och män och delade bönerum. De styrande säger hela tiden att de vill ha jämställdhet, men samtidigt understödjer man en snedvriden kvinnosyn som tillåter månggifte och kvinnomisshandel. Vi har ju sett i flera avslöjande reportage vilket budskap som egentligen förmedlas i många moskéer, säger Anders Ohlin, som sitter i nämnden för SD.

 

http://www.d-intl.com/bygglov-for-ny-stormoske-i-malmo/#.UcQeGxZ5-B8