Moskéen i Växjö er den tredje moskéen i Sverige som får tillatelse til bønneutrop. Den første var i Fittja hvor moskéen ble bygget under forutsetning om at det ikke skulle være bønneutrop. Kristdemokraterna (KD) var de eneste som gikk imot bønneutrop i Fittja i 2012.

– De andra partierna är rädda för att säga nej, och därigenom tappa röster från muslimska väljare här i Botkyrka, forklarte Stefan Dayne (KD)

Det har vært en heftig debatt om hvorvidt man ville ha bønneutrop i Växjö. Stiftelsen Växjös Muslimer søkte om tillatelse i februar i år og reaksjonene var sterke. Kommunalråd Anna Tenje fra Moderaterna ba stiftelsen trekke søknaden fordi hun mener at bønneutrop vil føre til økt polarisering av samfunnet.

–  De muslimska församlingarna har ofta själva landat i slutsatsen att det går att kommunicera med sina medlemmar på andra sätt som inte sticker ut lika mycket. Om Svenska kyrkan satt upp en bandspelare på domkyrkan och proklamerat ut Guds budskap så hade jag varit negativ till det också. Jag gillar det sekulära samhället och försvarar gärna det, säger hon till TT.

Anna Tenjes uttalelse fikk kritikk fra blant annet Amnesty International.

Politiets beslutning ser ut til å ha blitt tatt på bakgrunn av lydnivået.

En förutsättning är att ljudnivån inte överstiger 45 decibel inomhus i de bostäder och skolverksamheter som finns i närheten, eller 110 decibel i förskolornas utemiljö. Högtalarna utanpå moskén ska också riktas på ett av polisen förutbestämt sätt.

På pressekonferansen konstaterer de at det ikke er skadelig for helsen. Naboene har ikke fått tatt del i beslutningen.

– I det här skedet är grannar inte part av tillståndprocessen. De kan bli part i vid ett framtida överklaganden, om man från rätten anser att de har klago- eller besvärsrätt, sier Magnus Rothof.

Vi har ikke tatt hensyn til innholdet i bønneutropene, sier politiet på pressekonferansen. De lister opp argumenter for hvorfor de har godkjent søknaden:

  1. Det skjer på dagtid
  2. Det skjer en gang i uken
  3. Det pågår i ca. tre minutter
  4. Folkhälsomyndigheten sier at det ikke er skadelig
  5. Høytalerne skal rettes vekk fra nabobebyggelsen

Bønneutropene skal etter planen starte fra og med 5. august.

Den lokale biskopen ønsket bønneutropene velkommen til Växjö.

– Man ska kunna utöva sin tro, om den så är kristen, judisk eller muslimsk, sier biskop Fredrik Modéus.

Imamen sier at dette kan bidra til integrering. De er ikke der som gjester, sier han.

– Böneutrop är egentligen mest en symbolisk sak men jag tror att det kan bidra till integrationen, för det är inte så att vi är här som gäster. Det skulle betyda mycket för oss och det handlar bara om några minuter i veckan, sa imam Ismail Abuhelal.

Expressen

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!