Nytt

Den danske sosial- og integrasjonsmininsteren, Karen Hækkerup (S), krever et oppgjør med samfunnets ettergivenhet overfor innvandrerforeldre som ikke sørger for at deres barn går på skolen og ikke holder dem vekk fra kriminalitet. Hækkerup mener at alt for mange innvandrergutter vokser opp med likegyldighet til fellesskapets normer.

Sosialministeren har god grunn til å reagere, da dansk statistikk viser at dobbelt så mange (fra side 105) ikke-vestlige innvandrere og etterkommergutter/menn mellom 15 og 29 år er dømt for kriminalitet som etnisk danske gutter/menn eller med annen innvandrerbakgrunn i samme aldersgruppe.

I et intervju med Berlingske Tidende kommer Hækkerup med skarp kritikk av de innvandrerforeldrene som har satt seg til «bak nedrullede gardiner foran parabol-TV`en, og tror at de kan få lov til å oppdra sine barn som om de ikke var flyttet til et nytt land». – Gjør de det, er risikoen stor for at barna deres ender i arbeidsledighet eller kriminalitet, sier hun.

– Vi må ta et oppgjør med holdningen om at det er synd på barna og foreldene, for det kommer de ingen vei av. En liten gutt som roper «ludder» etter naboen eller sparker til ting inntil de går i stykker, er ikke et offer. Vi er nødt til å stille foreldrene til ansvar, legger hun til.

Socialministeren vil lancere en pakke med seks nye initiativer til 25 millioner kroner, der med målrettede programmer skal få forældrene mere på banen for at løse deres egne børns problemer.

Men der skal også være mere pisk for at få budskabet igennem: Kommunerne skal i større omfang kunne trække forældrene i offentlige ydelser, hvis børnene skulker fra skole eller bryder loven, lyder det.

– Vi har allerede fået et etnisk proletariat visse steder. Det er ualmindeligt skræmmende at tænke på, hvordan det kan udvikle sig, hvis vi ikke tager hånd om det, siger hun til Berlingske.

Gjennom det såkalte foreldrepålegget har danske kommuner allerede muligheten til å trekke offentlige ytelser fra foreldre hvis barn skulker eller bryter loven. Ifølge en rapport har 26 av 85 kommuner brukt foreldrepålegget mellom en og tre ganger hver.

Som eksempel på hva som kan skje om man ikke griper inn, peker Hækkerup på de siste ukenes opptøyer i Sverige, hvor gutter og unge menn har kastet sten på politiet og satt fyr på biler.

– I mange etniske familier jeg har snakket med, er det en holdning om at barneoppdragelsen starter i puberteten. Man holder jentene hjemme for å beskytte dem, mens guttene får lov til å passe seg selv. Men hvis man som foreldre ikke forholder seg til at man bor i et samfunn som det danske, hvor det stilles andre krav til hva barn skal kunne for å bli en suksess, så er man direkte medskyldig i at barna feiler, sier Hækkerup til Berlingske. Hun understreker imidlertid viktigheten av å skille mellom flertallet av familier med innvandrerbakgrunn som oppdrar sine barn og ønsker å sikre dem gode fremtidsmuligheter i Danmark – og dem som ikke gjør det.

Jyllands-Posten: Socialminister: Vi har et proletariat af indvandrerdrenge

Berlingske: – Hvis vi ikke gør noget, bliver det værre

Berlingske: Indvandrerforældre med ustyrlige børn skal kunne rammes på økonomien