Hakim Benladghem (39) var klar til krig. Da belgisk politi forsøkte å stoppe ham på motorveien mellom Lille og Brussel, grep han etter et våpen. Spesialpoliti skjøt ham i bilen.

Spørsmålet politiet og også politikere stiller seg er: var han alene, eller inngikk han i et nettverk?

Det samme spurte man seg etter Mohamed Merahs massakre i Toulouse og omegn. Først ble han beskrevet som en ensom ulv, men så viste det seg at han hadde hatt kontakter og vært på treningsleir i Pakistans grenseområder. Ikke minst var det skremmende at flere i familien støttet ham i ettertid, og at han i visse miljøer ble oppfattet som en helt og martyr.

Benladghem drev med kriminalitet. Forrige uke deltok han i et ran av en restaurant i byen Anderlecht, hvor han bodde, sammen med to andre. De to er pågrepet. Eieren ble skutt to ganger i benet. Åtte våpen ble stjålet.

At jihadister driver med kriminalitet for å finansiere virksomheten er ikke noe nytt. Det samme gjorde bolsjevikene i Russland før revolusjonen, og RAF i Tyskland på 70 og 80-tallet.

Det skremmende med Benladghem er profesjonaliteten. Som fallskjermjeger i Fremmedlegionen var han en profesjonell killer. Hvis han først hadde gått til aksjon kunne resultatet blitt katastrofalt.

Hva var hans mål? Brussel sies det. Hva betyr det? EU-institusjoner? NATO? eller sivile, politiske mål?

Benladghem hadde nok våpen til å utkjempe en krig.

I leiligheten hang salafist-flagg, slike al Qaida bruker, og slike Profetens ummah i Norge har vist frem.

Jihadister i Storbritannia har lagt planer og skaffet seg materialer, men vært amatører. Benladghem hadde gassmasker, night vision-hjelm og våpen av militær kvalitet.

Under et seminar som FFI holdt i høst ble det vist til at en soldat i Kongens garde ble radikalisert i tjenesten og endte opp som jihadist. VG hadde et oppslag om saken, som burde vært viden kjent. Men av en eller annen grunn får ikke saken den oppmerksomhet den fortjener. Heller ikke på seminaret.

Benladghem er et annet eksempel. Han virker som en islamistisk Terminator. En islamistisk Breivik, bare enda mer profesjonell.

Benladghem har hatt tilgang til profesjonelt ustyr.

 

belgia.bengladhem.vest

Among the items were an MP5 submachine gun, used by special forces soldiers around the world, an M-16 type automatic rifle and a Kalashnikov AK47 with folding stock and a pump action shotgun.

Alongside hundreds of rounds of ammunition Benladghem had kept a flak jacket with dozens of spare magazines, a helmet with attached night-vision goggles.

There were also vicious barbed staples for use in a range of anti personnel devices as well as food rations and medical equipment. Police had feared the apartment had been booby trapped.

Kommer norske og europeisk medie til å behandle denne saken med det alvor den fortjener? Kommer de til å granske utstyret og våpenlageret, følge opp etterforskningen av hans kontakter? Benladghem er ikke den første, men hans profesjonelle bakgrunn gjør at han skiller seg ut.

belgiabenladghem.hjelmer

 

Hvis tema er beredskap, og det har stått på dagsorden etter 22/7, kan man ignorere en slik trussel? Vil norsk presse fokusere på opplysninger om at han har vært i Norge?

Hvis en slik profesjonell killer går til aksjon, hvilke spørsmål vil det utløse i ettertid. Det blir som avsløringene av at også 9/11-terroristene kunne vært stanset, hvis man hadde tatt tips alvorlig og fulgt dem opp.

belgia.benladghem.arsenal

Jihadist-flaggene hang fremme. Det var ingen tvil om hva våpnene skulle brukes til. En 30-årig samboer er arrestert. Hvor mange andre har visst?

 

belgia.bengladhem.leilighet

Benladghems leilighet i Anderlecht. Den ligner til forveksling Behring Breiviks på Skøyen i Oslo. Eller Mohammed Attas i Hamburg. Hvem har visst hva som foregikk bak døren?

belgia.1973-hakim-benladghem-vivait-entre-la-belgique-et-le-nord-de-la-france-depuis-deux-ans-photo-sudpresse

 

Benladghems ansikt, liksom Attas, er noe man bør studere. Motivasjonen, hatet, målbevisstheten. Han mener alvor.

Orker de som styrer å ta inn over seg at slike mennesker lever midt i blant oss? Hvordan skal de takles? De har sympatisører, få på nært hold, men flere på avstand. Det hadde ikke Breivik.

 

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2301213/PICTURED-The-deadly-arsenal-discovered-home-French-terror-suspect-gunned-car-special-forces.html

 

 

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂