La oss tenke oss at en av de store norske regionavisene skrev om tre norske rasister som hadde truet eller mobbet en unggutt av utenlandsk opprinnelse vekk fra et offentlig transportmiddel. Mon tro om saken ikke ville ha spredd seg som ild i tørt gress blant andre nyhetsmedier? Ville ikke den antirasistiske bevegelsen ha hevet stemmen og manet majoriteten til bot og selvransakelse?

Dette skjer ikke nødvendigvis når diskrimineringen går den andre veien. Stavanger Aftenblad skrev for tre dager siden, uten at noen andre har grepet fatt i historien, om en gutt og hans lille hund som var på vei til Rogalands-hovedstaden med «buss for tog». Tre menn av utenlandsk opprinnelse likte ikke nærværet av den firbente.

Det var Tone Susann Aakre som satte av gutten på jernbanestasjonen. Hun forteller at de fikk en tekstmelding fra gutten mens de var på vei hjem i bilen. Her fortalte han at det satt tre menn av utenlandsk opprinnelse og tydelig mislikte at han hadde med seg en hund om bord.

– Gutten forteller at en av mennene gikk fram og snakket med sjåføren. En annen kom bort til gutten og ba han forlate bussen med hunden. Hvis det ikke skjedde, skulle han få bank, sier Aakre.

Ifølge gutten fikk han beskjed av sjåføren om å forlate bussen. Han ble satt av et sted mellom Hellvik og Sirevåg. NSB har en litt annen versjon.

– Vi har snakket med sjåføren, som sier at gutten brukte stoppknappen og gikk av selv, sier Dag Brekken.

Tone Susann Aakre reagerer sterkt på det som skjedde. Hun forteller at gutten sendte en tekstmelding med spørsmål om han kunne bli hentet. Det ble han, og det var en skremt gutt som satte seg inn i bilen.

– Han var kald og stille og det var tydelig at hendelsen gikk sterkt inn på ham, sier Aakre.

Selv om vi ikke kan vite hundre prosent sikkert eksakt hva som er skjedd i minste detalj, er historien opprørende. Gutten følte seg ikke trygg i et offentlig transportmiddel, og ble eller så seg tvunget til å avbryte reisen.

NSBs reaksjon er underlig. Man har intet hverken sett eller hørt av det gutten forteller. Synes man så det er normalt at en yngre passasjer stiger av mutters alene en sen vinterkveld langt fra sitt bestemmelsessted?

Det er ikke noe godt tegn når dette spørsmålet ikke blir stilt, hverken av Stavanger-avisen eller andre. Det som skulle ha vært offentligheten, er erstattet av en øredøvende allmenn taushet – slik man normalt forbinder med et mafiaterritorium.

 

Gutt med hund følte seg presset av bussen