I årevis har mediene tutet nordmenn fulle om hvor rike de er, hvor mange hundretusen hver enkelt har på bok. Forvaltet av Sigbjørn Johnsen. Nordmenn har blitt en smule mini-russiske; konger på haugen. Selvbildet er blitt større.

Men Finansavisen kunne denne uken avsløre to sjokktall: Det ene er at antall ansatte i offentlig sektor har økt med 110.000 i de syv årene de rødgrønne har styrt. Det er uhorvelig mange mennesker. Spesielt når det kommer på toppen av de 730.000 som allerede arbeider i det offentlige.

Til sammen arbeider det nå 840.000 ansatte i offentlig sektor. Det er et tall Norge ikke har råd til, men slanking av det offentlige er vanskelig. På et punkt er veksten selvforsterkende. Intet offentlig byråkrati slanker seg selv. Ved å vedta stadig nye rettigheter, plikter og påbud som skal følges, kan man øke antall ansatte. En rettighet som er vedtatt vil som regel utløse nye stillinger, i en evig runddans. De siste årene har Norge fått mange nye pålegg, tilsyn, rettigheter, krav og standarder. Noe av det er dyrt og «forhatt», som nye regler for boligbygging. De finansieres med nye avgifter, som innbyggerne betaler for behandling av skjemaer f.eks.

Men regningen er enda større hvis man snakker om pensjoner. Den største fordelen med å jobbe i det offentlige er uoppsigelighet og pensjon. For 840.000 blir pensjonsforpliktelsene for staten enorme. Så store at forpliktelsene allerede overstiger Statens Pensjon Utland, det såkalte oljefondet.

Oljefondet er per dato 3.723 milliarder kroner. Norge har så mye penger at det har problemer med å plassere dem, sies det.

Men pensjonsforpliktelsene til de offentlig ansatte er på over 4.300 milliarder, skriver Finansavisen. Kanskje har de regnet noen hundre millioner feil, man kan jo ikke helt sikkert vite hvor lenge folk lever . Uansett havner vi på et tall som ligger på samme nivå som Oljefondet.

Det betyr at hele oljeformuen er lovet bort, bundet opp i pensjoner.

Artikkelen sto i Finansavisen torsdag 10 januar. Det burde skjøvet alle andre saker til side og preget debatten resten av uka. Men det skjedde ikke. Saken ble registrert av NTB og Gunnar Stavrum har skrevet en leder i Nettavisen.

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂