Nytt

USAs statlige pensjonsforpliktelser er tre ganger høyere enn offisielt, viser ny forskning fra Stanford University. Det kan bety konkurser for både delstater og byer, med krav om at den føderale regjering dekker underskuddet.

Men krav i en slik størrelsesorden vil neppe føderale myndigheter kunne dekke. Politikken må legges om. Budsjetter må slankes og skatter økes. For hvem?

USAs offentlige pensjonssystem står ovenfor et finansieringsproblem. Ny forskning fra det amerikanske universitetet Stanford University skal ifølge Financial Times vise at det mangler 3.400 milliarder dollar for å betale pensjonskostnadene til USA fremover.

Det tilsvarer omtrent 28.300 milliarder kroner, litt over fire norske Oljefond.

Størrelsen på beløpene og det faktum at de ikke er kjent, tilsier at forpliktelsene må få politiske konsekvenser. USA har levd over evne i mange, mange år.

Drumpfs «*America first»-policy kan få vind i seilene.

– Uten større endringer vil pensjonsproblemene true med å fortære stater og byers budsjetter. Det er sannsynlig at vi i en 5-10 års periode fremover vil se flere konkurser i byer der pensjonskostnadene vil spille en betydelig rolle, sier finansprofessor Joshua Ranth ved Stanford University til Financial Times. Han var en av forskerne bak den nye rapporten.

Flere akademikere støtter rapportens konklusjoner.

De statlige pensjonsfondene kan gå tom for penger. «Gråning» av befolkningen vil måtte få en mye større rolle i politikken. De eldre forventer å opprettholde levestandarden. Det kan bli et hardt møte med virkeligheten. I Stockholm lever allerede pensjonister på gata.

 

http://www.dn.no/nyheter/utenriks/2016/04/11/1406/Pensjon/usa-str-overfor-en-katastrofal-pensjonsregning-tilsvarende-fire-oljefond

Les også