Nytt

Mario Monti har i dag kunngjort at han stiller til valget som statsministerkandidat for en koalisjon av sentrumspartier, først og fremst det kristelig-demokratiske partiet — Unione dei Democratici Cristiani e di Centro (UDC) ledet av Pierferdinando Casini — og Italias fremtid og frihet — Futuro e Libertà per l’Italia (FLI) ledet av Gianfranco Fini. Disse inngår altså et valgforbund.

Støtte er også innhentet fra den kristne fagbevegelsen Associazioni Cristiane dei Lavoratori Italiani (ACLI) og borgergruppen Fremtidens Italia — Italia Futura, ledet av Ferrari-sjefen Luca Cordero di Montezemolo. Vatikanet har heller ikke anstrengt seg nevneverdig for å skjule sin entusiasme for Montis kandidatur.

Monti har ingen intensjoner om å grunnlegge et nytt parti. Det er da heller ikke første gang en partiløs person stiller som statsministerkandidat. Romano Prodi gjorde i sin tid det samme for en sentrum-venstreallianse som vant to valg.

Den nye alliansen burde ha et ganske brukbart velgerpotensiale, og vil i så fall revitalisere Italias politiske sentrum, etter at dette har befunnet seg i skyggenes dal i den tiden man har hatt en sterk polarisering mellom høyre- og venstresiden, eller rettere sagt mellom Berlusconi og anti-berlusconismen.

Mange mener nå å se konturene av en ny kristelig-demokratisk politisk bevegelse, hva enten de er lei seg eller glade for det. Kristelig-demokratene var et av de tre statsbærende partiene i Italia under det som løselig kalles den første republikken, dvs. etterkrigstiden frem til korrupsjonsskandalene på begynnelsen av 1990-tallet. Etter disse sakene gikk partiet nærmest i oppløsning, og bare restene forble kristelig-demokrater i navnet. Man kan vanskelig si at de ble erstattet av noe bedre, og det er ikke så rent få som er nostalgiske på Andreotti-epokens vegne, dens defekter til tross.

Dersom nostalgikerne er tallrike og ser en ny lederskikkelse i Monti, som er spiselig både for venstre- og høyrekatolikker, kan det bety en helt ny epoke i italiensk politikk: den tredje republikken. Men det gjenstår altså å se hvordan det går i valget i slutten av februar. I øyeblikket er det Det demokratiske partiet — Partito Democratico (PD) ledet av Pierluigi Bersani — som leder på meningsmålingene, men med Montis endelige kandidatur er det mange kort som blir delt ut på nytt. Utfallet må sies å være svært åpent.

 

Corriere della Sera: Il premier: «Guiderò la coalizione dei centristi — Al Senato la lista Agenda Monti per l’Italia»