Feature

Da Carl von Ossietzky fikk Nobels fredspris rykket ansvarlige norske aviser ut og fordømte tildelingen som en fornærmelse mot det nye Tyskland.

AftenpostenMorgenbladetNationen og andre borgerlige aviser var uttalte motstandere av å tildele fredsprisen til en «lovbryter», og hevdet at det var en antitysk demonstrasjon. Aftenposten skrev: «Det norske folk har ikke hatt noe med utdelingen å gjøre. Fredsprisen er blitt brukt som en utfordring og et kårdestøt mot annerledes tenkende. Den blir overlatt til smilet, hvor den rettelig hører hjemme hos en overlegen nasjon.»

Man bøyde seg ikke bare for eksportinteresser og nasjonale interesser, det «lå i luften» at man skulle være forståelsesfull mot et nytt Tyskland under et nytt styre. Fredsprisen skulle ikke brukes som provokasjon.

Denne gang er det norsk konvertitt som får Kongens fortjenestemedalje. Når tildelingen kan påkalle sammenligning med Ossietzky-tildelingen, så er det ikke fordi Trond Ali Linstad har stor betydning. Men selve tildelingen har stor betydning. Det er noe annet. Den sier noe om den mentale tilstand til Slottet og muligens fylkesmann Valgerd Haugland Svarstad befinner seg i. De er ikke alene.

Linstad har vært konsekvent på undertrykkernes side: han har forsvart og hyllet aytaollah Khomeini og hans styre, han har angrepet Salman Rushdie og Sataniske vers, og han har ikke etterlatt noen tvil om hva han mener om jøder og Israel. Han er frekk nok til å forsvare disse synene på jøder selv idag, han pakker de bare inn i bomull.

Slik sett representerer tildelingen et nytt lavmål. Vi tror at Norge går fremover, at vi aldri kan gjenta tredveårenes feil. Er det nå så sikkert?

 

http://no.wikipedia.org/wiki/Carl_von_Ossietzky

Les også

-
-
-
-

Les også