Christin Holm Roostami har skrevet masteroppgaven «Skolebytte – til skole med lavere minoritetsandel.» Her er åtte foreldre dybdeintervjuet om hvorfor de søkte barna vekk fra nærskolen. Tre av foreldrene har en oppfatning om at muslimske leveregler må følges hvis man skal bli akseptert.

Tre av dem gjør et hovedpoeng ut av at miljøet «blir styrt av religion.»

«Disse foresatte deler en oppfatning om at muslimske elever og muslimske foreldre ved skolen skaper en situasjon hvor deres religiøse leveregler må etterfølges for at man skal bli akseptert», skriver Roostami i masteroppgaven.

Brakte islam på banen

Hun gjengir flere episoder, blant annet denne:

«Mens jeg fulgte (barnets navn) til klasserommet, så var (konas navn) ute og det var pause, tror jeg, og noen av de små jentene kom til (konas navn): «Hallo, er du muslim?» Hun sa: «Ja,  jeg er muslim.» «Hvorfor har du ikke hijab?»  Så (ler) vi ble litt skremt, ja.

– Jeg tror det var vanskelig for noen av dem å bringe det på banen, men det ble et tema, selvom jeg hverken stilte spørsmål om religion eller islam, sier Roostami.

Artikkelen sto på trykk i Aften torsdag 1.november.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂