Feature

Behandling av kunstnere og kunsten sier noe om hvilken vei den arabiske våren tar. Nadja Jellasis kunst rundt stening av kvinner burde være helt ukontroversiell. En ting er å lese at hun fikk problemer, noe annet er å se kunstverket. Det er bygget rundt enkle og innlysende elementer. Likevel ble det for mye for myndighetene, dvs. Ennadha-partiet. Hun ble innkalt av politiet og hennes ansikt målt med linjal, slik nazistene kartla mennesketyper. Et ytterst illevarslende tegn.

Vender man blikket kan man også vurdere behandlingen av Lars Vilks i Sverige. Han må ha politibeskyttelse døgnet rundt, og ingen gallerier vil vise hans kunst. Legg til behandlingen av karikaturene i Jyllands-Posten og man ser konturene av en offentlighet der forvalterne er livredde for å støte islamister.

Med islamister på fremmarsj i Midtøten gir det en ytterst skremmende konstellasjon.